NASA radi na uređajima za liječenje iz Zvjezdanih staza

Gizmodo
NASA radi na uređajima za liječenje iz Zvjezdanih staza

NASA i kompanija iz Hjustona pod imenom GRoK Technologies započeli su rad na razvoju „revolucionarnih proizvoda", medicinskim tehnologijama dizajniranim da „regenerišu kosti i tkivo mišića" bez direktnog kontakta sa pacijentom. U pitanju je tehnologija koja kao da je došla direktno iz naučno-fantastične serije „Zvjezdane staze".

„U pitanju više nije naučna-fantastika. Sve ukazuje na to da će se životna nauka u 21. veku drastično promeniti i to u narednih nekoliko decenija a GRoK želi da se nađe na čelu novog naučnog talasa", izjavio je osnivač ove kompanije i izvršni direktor Moše Kušman.

NASA je „zainteresovana za mogući potencijal ovih tehnologija kada je obnavljanje kostiju i tkiva u pitanju. Svemirska agencija želi da ova tehnologija obnavljanja tkiva pomogne astronautima tokom dugih međuplanetarnih putovanja kada postoji rizik od gubitka gustine kostiju i mišićne mase.

Sa druge strane, proizvodi koje GRoK želi da pravi zvuče kao da nisu sa ove planete. Prvi je nazvan Bio Replicates – u pitanju je tehnologija koja će stvarati 3D modele ljudskog tkiva koje može biti korišćeno kako bi se na njemu testirala kozmetika, lijekovi i drugi proizvodi za bezbjednost, efikasnost i toksičnost.

Ovo ne samo da će spasiti živote životinja na kojima se trenutno testiraju takvi proizvodi, tvrde u Nasi, već će služiti i za testiranje supstanci na ljudskoj koži sa „znatno većom preciznošću, pouzdanošću i po nižoj cijeni".

Druga tehnologija nazvana je Scionic i njenim daljim razvijanjem naučnici bi mogli da dođu do „medicinskih uređaja koji su dizajnirani da ublaže bol i upale kod ljudi i životinja bez direktnog kontakta i bez korišćenja dodatnih lijekova".

Iako u pitanju nisu postojeći uređaji, ove nove tehnologije biće bazirane na četiri patenta koja su ove dvije organizacije do sada izmislile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana