NASA produžila misiju helikoptera Ingenuiti na Marsu

Kliks
Foto: printskrin

Američka svemirska agencija NASA produžila je misiju svog helikoptera Ingenuiti na Marsu koji je ispisao istoriju.

Kada je Ingenuiti lansiran na Crvenu planetu, NASA-ini eksperti nisu bili sigurni da li će uopšte moći poletjeti, a danas ovaj helikopter iza sebe ima 21 uspješan let. Zahvaljujući njegovim sjajnim performansama, misija helikoptera Ingenuiti je produžena te će trajati i tokom septembra.

"U mjesecima ispred nast, prva letjelica u istoriji koja je poletjela s površine druge planete će pružati podršku nadolazećoj kampanji rovera Perseverans koji će istraživati deltu praistorijske rijeke u krateru Jezero", saopšteno je iz NASA-e.

Ingenuiti je prvi put poletio u aprilu 2021. godine, a od tada testira svoje vještine u rijetkoj atmosferi te u prašnjavim i vjetrovitim uslovima na Marsu. Helikopter je prevazišao tehničke probleme, a u međuvremenu je dobio i nadogradnje softvera kako bi mogao nastaviti letjeti.

Nakon što je dokazao da je let na Marsu moguć, Ingenuiti preuzima ulogu skauta za rover Perseverans. Ovaj dvojac se priprema za istraživanje važne regije u pomenutom krateru, a misija će biti zahtjevna.

"Regija je puna stijena, neravnih površina i džepova pijeska koji bi mogli zaustaviti rover ili spriječiti helikopter da sleti. Ipak, delta bi mogla pružiti brojna geološka otkrića, a možda i dokaz potreban za dokazivanje da je mikroskopski život postojao na Marsu prije nekoliko milijardi godina", saopšteno je iz NASA-e.

Ingenuiti će se koristiti za pomoć pri planiranju putanje i procjenjivanja potencijalnih ciljeva za naučno istraživanje. Dosad je u letu proveo 38 minuta, a prešao je 4,64 kilometra. To je izvrsno prvo poglavlje za eksperimentalnu letjelicu koja je unaprijedila način na koji čovjek istražuje druge planete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana