NASA otkrila led na Merkuru

Agencije
NASA otkrila led na Merkuru

Naučnici NASA-a saopštili su 29. novembra da je na Merkuru, planeti najbližoj Suncu, otkriveno prisustvo leda nastalog smrzavanjem vode.

 "Više od dvadeset godina debatovali smo o tome da li planeta, najbliža Suncu, na svjoj mračnoj strani može sadržati led koji je nastao smrzavanjem vode. Kosmički brod "Mesindžer" sada nam je pružio nepobitne dokaze za to", navodi u zvaničnom NASA-iniom saopštenju naučnik Šon Solomon.

Jedan od fascinantnih podataka koje je NASA objavila, jeste i to što su sante leda uočene i na djelovima na kojima je temperatura znatno veća u odnosu na onu koja je na Zemlji potrebna da bi se led održao u čvrstom, stabilnom stanju, prenosi magazin "Forbes".

U tim predjelima iznad smrznute vodene mase otkrivena je tamna materija za koju naučnici sumnjaju da predstavlja kompleks organskih molekula, te da je, zajedno sa ledom na Merkur stigla sa nekom od kometa koje su pale na tu planetu.

Iako djelovi površine planete Merkur mogu dostići i do 800 stepeni po Farenhajtu, još od sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka teorija o postojanju vode i leda na toj planeti lebdi nad naučnim svijetom.

Početkom devedesetih prikupljene su prve informacije koje su nagovještavale prisustvo leda na toj planeti, ali iz NASA-e tvrde da tek sada imaju zaista pouzdane informacije koje to pokazuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana