Nasa objavila šta je otkriveno na površini Saturnovog satelita Titana

Tanjug
Foto: X.com

VAŠINGTON - NASA svemirski brod Kasini, koji je od 2004. godine bio u misiji istraživanja Saturna i njegovih satelita, uključujući i najveći Saturnov mjesec Titan, završio je svoju misiju padom na površinu Saturna 2017. godine, međutim, dio obimne baze podataka prikupljenih tokom 13 godina istraživanja Saturnovog planetarnog sistema tek sada se analizira.

Kasini je prikupio nove podatke o morima tečnog ugljovodonika na površini Titana, drugog najvećeg mjeseca našeg Sunčevog sistema i mjesta koje se intenzivno proučava u potrazi za životom van Zemlje, prenosi Rojters.
    
Titan je obavijen narandžastom maglom i jedino je poznato nebesko tijelo pored Zemlje koje na površini ima tečna mora iako su to mase sastavljene od azota i organskih jedinjenja metana i etana, komponenti prirodnog gasa.
    
Studija NASA-e obuhvatila je tri mora blizu sjevernog pola Titana: Kraken Mare, koje je najveće i pokriva područje slično Kaspijskom moru, Ligeia Mare, drugo po veličini, koje je površini slično Velikom jezeru u Severnoj Americi i Punga Mare, veličine kao Viktorijino jezero u Africi.
    
Hemijski sastav ovih mora, bogatih metanom, varira u zavisnosti od njihove geografske širine.
    
Studija je takođe dokumentovala obim i širenje talasa na površini mora, što ukazuje na aktivne morske struje, tzv. tidalne struje koje se pojačavaju blizu ušća sporednih tokova nalik ušćima rijeka u mora.
    
Titan, širok 5.150 kilometara, drugi je po veličini satelit našeg Sunčevog sistema poslije Jupiterovog Ganimedea i veći je od planete Merkur.
    
Titan i Zemlja su jedini nebeska tijela u Sunčevom sistemu gdje tečnost iz oblaka pada na površinu, teče kao rijeka, uliva se u mora i jezera na površini i isparava nazad u atmosferu gdje ponovo započinje hidrološki proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana