NASA ispalila raketu sa satelitom koji će ispitati misterioznu regiju oko Sunca

Agencije
NASA ispalila raketu sa satelitom koji će ispitati misterioznu regiju oko Sunca

NASA je u četvrtak uspješno lansirala satelit koji će proučavati misterioznu regiju kja okružuje Sunce.

Avion L-1011 uzleteo je iz vazduhoplovne baze Vandenberg i, na visini od 11.700 metara iznad Pacifika, lansirao raketu sa satelitom. Poslije slobodnog pada koji je trajao pet sekundi, raketa se upalila i uzletjela ka gornjim slojevima atmosfere.

Tri lansirne faze su završene 10 minuta kasnije, i sada će sonda dužine 2,1 metar “u leru” preći 524 kilometra oko Zemlje u toku narednih šest mjeseci, nakon čega počinje dvogodišnje istraživanje Sunčeve površine.

Satelit IRIS će snimati fotografije malo poznatog regiona na Suncu, koji je ostao neistražen zato što nije postojalo interesovanje naučnika. Zbog toga je, po rečima solarnog fizičara Eda Deluke, ovaj dio Sunca nazvan “ignorosfera”.

Istine radi, ni dosadašnja tehnologija nije bila na dovoljno visokom nivou da se bliže ispita region koji se može vidjeti za vrijeme eklipse, kada Mjesec blokira put svjetlosti i kada dođu do izražaja ogromne strukture u pomenutom regionu koje liče na oreol oko naše zvijezde.

Naučnici procjenjuju da bi te strukture mogle biti širine između 160 i 240 kilometara, ali su zato izuzetno dugačke - oko 160.000 kilometara.

Korišćenje haj-tek kamere koja “hvata” specifične talasne dužine svjetlosti, omogućiće dobijanje nekih od najoštrijih slika Sunca koje su naučnici do sada imali prilike da vide.

Cilj misije je bolje razumijevanje raznih aktivnosti koje se dešavaju na površini Sunca. Treba, na kraju, reći da ovaj region utiče na mnoge aktivnosti na Zemlji, od preplanulosti kože prilikom sunčanja do klime.

Takođe, postoje uverenja da ovaj region utiče i na povremene nestanke struje i ometanja satelitske navigacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana