NASA-in rover na Marsu će prikupljati uzorke stijena

AA
Foto: gs

ANKARA - Rover "Persevens" američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir (NASA), najnapredniji astrobiološki laboratorij ikada poslat na drugu planetu, koji je danas završio svoju prvu godinu misije na Marsu, fokusiraće se na prikupljanje uzoraka stijena tokom druge godine na Crvenoj planeti.

Kako navodi portal "UPI", rover "Perservens", koji je za godinu dana na Marsu testirao vlastite sisteme i sisteme helikoptera "Ingenuiti", prikupio je i šest uzoraka stijena na dnu kratera Jezero u sjevernom dijelu planete.

Rover "Perservens" će tokom druge godine na Crvenoj planeti istraživati bočne strane kratera i stare delte rijeke kako bi prikupili uzorke stijena.

Od rovera se očekuje da prikupi što više uzoraka stijena u naredne dvije godine i prenese ih u misiju "Mars SemplReturn", koja će sletjeti na planetu 2028. godine.

NASA-in rover će koristiti snimke napravljene pomoću letova malog solarnog helikoptera "Ingenuiti" kako bi odredio najbolji put do zidova kratera.

Rover "Perservens", izgrađen u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u Kaliforniji i pokrenut plutonijumskim gorivom, sletio je na Mars 18. februara 2021., oko sedam mjeseci nakon lansiranja 30. jula 2020. godine.

Vozilo na šest točkova tada je uspješno sletjelo u krater Jezero, koji je dobio ime po općini u Bosni i Hercegovini.

Krater Jezero bazen je širine 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj sjevernoj polutci. Razmatrao se kao sletište i za ranije misije, ali se do tada smatralo da bi na njega bilo preteško sletjeti.

Krater "Jezero" je ime dobio još 2007. godine. U Međunarodnoj astronomskoj uniji (IAU) su se odlučili za to ime zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jezera.

Za realizaciju nove misije rovera na Crvenoj planeti, koji ima najnaprednije tehnološke karakteristike među letjelicama poslanim na Mars, potrošeno je 2,4 milijarde dolara na infrastrukturne radove, a 300 miliona dolara na sistem koji omogućava slijetanje i upravljanje roverom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana