NASA i ESA najavile nove misije na Veneru

GS
Foto: Agencije

Planeta Venera se naziva i "zlom sestrom Zemlje", a mnogi su u prošlosti predlagali kolonizaciju i kreiranje novog doma za ljude, međutim, još uvijek moramo mnogo toga saznati o njoj.

 Samo jedna specijalna svemirska letilica trenutno proučava Veneru, a posljednji robotski posjetitelj Venere koji je pripadao američkoj svemirskoj agenciji NASA bio je Magellan.

Ova misija je završena 1994. godine, ali stvari će se uskoro promijeniti.NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) najavile su misije na Veneru.

To baš i nije nova vijest, ali se atmosfera polako zagrijava te su ih naučnici počeli slaviti na ovogodišnjoj Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji LPSC.NASA-ine misije su nazvane VERITAS i DAVINCI, a ESA-ina će nositi naziv EnVision. Lansiranje VERITAS-a se očekuje 2027. godine s ciljem proučavanja površine Venere od kraja misije Magellan.

Takođe, prikupljat će se podaci o kompoziciji stijena, geološkoj aktivnosti i jezgru planete. VERITAS podrazumijeva i spektrometar Venus Emisiviti Maper koji će biti upotpunjen "blizancem" iz misije EnVision. Ova misija će biti lansirana 2030-tih.MIsija DAVINCI je planirana za 2030. godinu i fokusirat će se na Venerinu atmosferu. Čini e je glavna svemirska letilica i atmosferska sonda, prenosi Kliks.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana