NASA će razviti još jedan lander za Mjesec pored SpejsIks-ovog Staršipa

Kliks
Foto: NASA

Program Artemis je velika svemirska inicijativa NASA-e koja za cilj ima slanje ljudi na Mjesec, odnosno njihov povratak na lunarnu površinu. Kako bi realizovala svoj projekat, NASA je pozvala komercijalne svemirske kompanije da predlože koncepte za landere koji mogu spustiti ljude iz orbite Mjeseca na lunarnu površinu i obrnuto.

Landeri trebaju biti spremni do 2026. ili 2027. godine.

NASA već ima ugovor s kompanijom SpejsIks za razvoj lunarnog landera namijenjenog misiji Artemis, a cilj je poslati prvu ženu i prvu tamnoputu osobu na Mjesec. Prošle godine je SpejsIks dobio ugovor vrijedan 2,9 milijardi dolara za razvoj letjelice Stašip, odnosno landera koji može transportovati ljude na lunarnu površinu i s nje. Sada NASA i SpejsIkszajedno rade na realizaciji cilja, a to je prvo slijetanje na Mjesec koje se očekuje 2025. godine, no garancija da će taj rok biti ispoštovan zapravo nema.

NASA je prvobitno željela izabrati dvije kompanije za razvoj lunarnih landera za Artemis program kako bi povećala konkurenciju i smanjila troškove.

Planirano je da se izaberu dva pobjednika od tri finalista, odnosno kompanija SpejsIks, Blu Origin i Dietiks, ali u konačnici je izabrala samo jednu, SpejsIks a prvi razlog su ograničenja budžeta. Za 2021. godinu je NASA od Kongresa tražila 3,4 milijarde dolara, ali je dobila samo 850 miliona dolara, odnosno 25 posto od traženog iznosa.
 

Kao rezultat toga, NASA je izabrala samo SpejsIks, kompaniju čija je ponuda za razvoj landera bila najpovoljnija.
Međutim, Blu Origin je tužio NASA-u zbog toga, ali je na kraju izgubio slučaj.
Uprkos svemu, NASA-in administrator Bil Nelson je izrazio želju da se razviju dva landera, kao i nadu da će Kongres finansirati inicijativu. U budžetu za 2022. godinu je predviđeno da NASA dobije 1,195 milijardi dolara koje je agencija tražila za razvoj lunarnih landera.

Poslije će NASA biti u mogućnosti da odabere još jednu kompaniju za razvoj landera, a najavljene su i promjene postojećeg ugovora sa SpejsIksom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana