NASA: Amerikanka oborila rekord u dužini boravka u svemiru za žene

Agencije
NASA: Amerikanka oborila rekord u dužini boravka u svemiru za žene

Američki astronaut Suni Vilijams oborila je rekord po dužini boravka u otvorenom svemiru za žene, saopštila je Američka nacionalna svemirska agencija (NASA).

Vilijams i njega koleginica Aki Hošide iz Japana, koje su stacionirane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, danas su provele šest časova i 28 minuta u svemiru 400 kilometara iznad Zemlje, popravljajući oštećeni instrument za napajanje energijom.

Posao su uspješno obavile, a pored toga što su zamjenile oštećeni uređaj, instalirale su kameru na “mehaničku ruku” Međunarodne svemirske stanice.

Vilijams je veoma iskusan astronaut i ovo joj je bio peti boravak u otvorenom svemiru, gdje je, poslije današnje akcije, provela ukupno 44 sata i dva minuta. Na taj način ona je za više od četiri sata nadmašila dosadašnju rekorderku, sunarodnicu Pegi Vinston.

Vilijams i Hošide provele su prethodne sedmice u otvorenom svemiru osam sati i 17 minuta, pokušavajući da obave posao koji su danas uradile.

Tada su uspjele samo da demontiraju oštećeni instrument, ali novi nisu postavile zbog problema sa neogovarajućim zavrtnjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana