NASA 2015. godine lansira satelit Made in Serbia

index.hr
NASA 2015. godine lansira satelit Made in Serbia

MAJAMI - U sklopu projekta lansiranja 50 manjih satelita 2015. godine, američka svemirska agencija NASA bi mogla u orbitu poslati i jedan proizveden u Srbiji.

Inicijativu za lansiranje "srpskog satelita" je dao mladi naučnik Stefan Vlajković, koji se kao doktorant Tehnološkog instituta u Cirihu sa NASA-om povezao preko projekta konstruisanja satelita koji koriste nanotehnologiju.

Sateliti veličine 20 puta 10 centimetara

"Kada sam pristupio projektu, želio sam povezati i naše institucije, jer znam da imamo potencijala za to obaviti. To je odlična prilika ne samo za naučne institucije, uverzitete i institute, već i za kompanije koje se bave elektronikom i programiranjem. Postojao je strah od strane NASA-e, ali su na kraju pristali, tako da postoji velika šansa da 2015. godine imamo srpski satelit", rekao je Vlajković, piše Blic.

Na jesen će biti poznato hoće li srpski satelit zaista otići u svemir. U okviru toga projekta će biti napravljeno 50 malih satelita veličine 20 puta 10 centimetara. Usprkos svojoj veličini, Vlajčević tvrdi kako oni imaju istu funkciju kao veliki sateliti. "Za 10 do 15 minuta obiđe Zemlju. U jednom trenutku pokriva tri ili četiri susjedne države, ali budući da brzo obiđe Zemlju, to nije problem", kazao je Vlajković te dodao da satelit ne mora biti veći, jer se lansira u orbite bliže Zemlji.

NASA financira 80 odsto opreme i 80 odsto sredstava za lansiranje, pa za sudjelovanje u projektu Srbija mora osigurati između 20 i 100 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana