Naređeno postepeno ukidanje korišćenja stranog softvera u Rusiji

b92
Foto: pixabay

Moskva nastoji da smanji zavisnost od strane tehnologije u kritičnoj infrastrukturi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je donio ukaz o zabrani kupovine stranog softvera za korišćenje u projektima kritične infrastrukture od strane državnih agencija i poluvladinih entiteta, u očiglednom pokušaju da zemlju učini manje ranjivom na dalje sankcije Zapada i potencijalne sajber napade.

Od četvrtka, ukaz dozvoljava kupovinu stranog softvera u ključne infrastrukturne svrhe samo ako to dozvoli "savezni izvršni organ koji je propisno ovlastila Vlada Ruske Federacije". Pored toga, bilo koji državni organ ili korisnik mora postepeno da ukine upotrebu stranog softvera na svojim osetljivim sistemima najkasnije do početka 2025. godine.

Regulatorima je naloženo da u roku od mjesec dana objave uslove za softver koji će se koristiti u kritičnoj infrastrukturi, kao i pravila za koordinaciju kupovine stranog softvera i pratećih usluga za korišćenje na osjetljivim pozicijama.

Putinov ukaz takođe ima za cilj da da prednost upotrijebi domaće radio, elektronske i telekomunikacijske tehnologije u odnosu na stranu opremu, a mjere za postizanje ovog cilja treba da budu objavljene u roku od šest mjeseci. Istraživačko-proizvodno udruženje fokusirano na proizvodnju "pouzdanih softverskih i hardverskih sistema za kritičnu informacionu infrastrukturu" takođe bi trebalo da bude organizovano najkasnije do kraja septembra.

Napori Moskve su odgovor na sankcije Zapada koje imaju za cilj da odsjeku Rusiju i od sopstvene visokotehnološke industrije i od visokotehnološke robe proizvedene u trećim zemljama koje koriste američku intelektualnu svojinu.

Ruska vojna operacija u Ukrajini, pokrenuta krajem prošlog mjeseca, rezultirala je međunarodnim embargom usmjerenim na rusku ekonomiju i istaknute političke i poslovne ličnosti. Mnoge strane kompanije objavile su obustavu ili suspenziju poslovanja u Rusiji zbog sankcija, uključujući kompanije za kreditne kartice Viza i Masterkard, nekoliko proizvođača automobila, kao i tehnološki giganti uključujući Microsoft, Apple i Dell.

Dok se američki predsjednik Džo Bajden nadao da će prekinuti "više od polovine" ruskog pristupa "uvozu visoke tehnologije" najnovijim rundama sankcija, efekat "bumeranga" se već vraća i pogađa Zapad, kaže Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Sajveta bezbjednosti Rusije. Bivši ruski predsjednik je u srijedu istakao da je globalna inflacija u porastu. Izgleda da u Evropi počinje recesija koja bi se mogla proširiti na cijeli svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana