Napokon rješena misterija „čovjeka na Mjesecu

Huffington Post
Napokon rješena misterija „čovjeka na Mjesecu

Do sada se vjerovalo da je „čovjek na Mjesecu"- krateri koji Mjesecu daju crte poput ljudskih, stvoren udarima asteroida. Međutim, zahvaljujući Nasinoj GRAIL misiji, koja za cilj ima stvaranje gravitacione mape Mjeseca u visokoj rezoluciji, naučnici imaju novui teoriju o tome kako je Mjesec dobio svoje „lice".

NASA ima dvije svemirske letjelice u polarnoj orbiti oko Mjeseca koje istraživačima daju detaljan uvid u interne i eksterne strukture Mjeseca – uključujući tu i kratere. piše "Huffington Post".

„Sada smo u prilici da posmatramo kako se lunarni oblik razlikuje i njegova gravitaciona polja mijenjaju", objašnjava Majkl Votkins, naučnik koji radi u okviru GRAIL misije.

Udari asteroida stvorili bi kružni oblik unutar kratera, ali su istraživači otkrili da su krateri znatno ćoškastiji, i sada vjeruju da su ih stvorili magma ili lava.

Naučnici vjeruju da je vrlo brzo poslije formiranja Mjeseca došlo do izlivanja magme iz unutrašnjosti. Razlika u temperaturi vrele magme i hladne površine dovela je do pucanja lunarne površine, dozvoljavajući magmi da se razlije po površini i stvori doline i čudne pravougaone strukture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana