Najzanimljivija otkrića iz svijeta životinja u 2012. godini

Agencije
Najzanimljivija otkrića iz svijeta životinja u 2012. godini

Naučnici na Zemlji svakodnevno pronalaze nove vrste životinja, a ove godine nađeni su neki od najneobičnijih primjeraka, među kojima su najmanji kameleoni i žabe, ribe sa penisom na glavi, kornjača koja urinira na usta...

Žaba latinskog naziva Paedophryne amanuensis je najmanji kičmenjak na svijetu. Otkrivena je u prašumi na Papui Novoj Gvineji 2009. godine, ali su je naučnici tek ove godine klasifikovali. Ona je toliko mala da može da zauzme četvrtinu novčića od 10 američkih centi, pa je pitanje da li bi je uopšte iko primjetio da ne ispušta visoke tonove nalik cvrčku. 

Nakon najmanje žabe, sledi najmanji kameleon na svetu. Kameleon Brookesia micra može dostići maksimalnu dužinu od tri centimetara, a mlađe jedinke mogu da stanu na vrh šibice ili ljudskog nokta. Nađen je na jednom malom ostrvu nedaleko od Madagaskara. naučnici upozoravaju na ugroženost ove vrste jer ljudi sve intenzivnije uništavaju šume u kojima ona živi.

Još jedan rekorder po veličini je i jedan od do sada najvećih nađenih kosaca. Ova vrsta kosca, koja još uvek nije dobila zvaničan naziv, živi u pećinama Laosa. Kosci su zglavkari srodni paucima, a novootkrivena vrsta ima raspon nogu veći od 33 centimetara.

Jedno od najbizarnijih bića svakako je riba sa penisom na glavi. Phallostethus cuulong nađena je u delti rijeke Mekong u Vijetnamu. Radi se o najnovijem članu porodice riba Phallosteidae koje su specifične po mjestu gdje im se nalaze polni organi. Mužjaci ove ribe imaju kompleksne genitalije sa kukom kojom se pričvršćuju za ženku u toku parenja. I polni organ ženke je smješten na glavi jedinke. Kod ove porodice riba oplodnja je unutrašnja, za razliku od većine riba kod kojih je spoljašnja.

Pronađena je i životinja sa najvećim brojem nogu na svijetu. U pitanju je stonoga Illacme plenipes koja može da ima oko 750 nogu. Zanimljivo je to što ona živi na sjeveru Kalifornije, a njeni najbliži rođaci žive u Africi. Naučnici pretpostavljaju da su se stonoge raširile po planeti prije više od 200 miliona godina, kada je na zemlji postojao samo jedan kontinent Pangea. Tijelo ove stonoge je bijele boje i nije veća od tri centimetra.

Jedno od zanimljivijih otkrića vezano je za morske životinje takozvane "zombi-crve". Iako su "zombi-crvi", čiji je latinski naziv Osedax, otkriveni prije deset godina, naučnici do sada nisu znali na koji se način oni hrane i razmnožavaju. Oni nemaju usta, crevni sistem ni analni otvor, ali se hrane kostima uginulih kitova i drugih životinja. "Zombi-crvi" izlučuju kiselinu kojom rastvaraju kosti i žive u simbiozi sa bakterijama koje im pomažu da vare masnoću i drugu materiju iz kostiju. Dok ženke mogu narasti do tri centimetra, mužjaci ostaju u stadijumu larve i manji su od milimetra. Hiljade mužjaka žive u želatinastoj masi koja prekriva dio ženke i njihova jedina svrha je da oplode jaja.

Kornjača Pelodiscus sinensis živi u močvarama u Kini, ima mekani oklop, a usta joj služe i za izbacivanje uree, glavnog sastojka urina. Naučnici su primjetili da ove kornjače često zaranjanju glavu u vodu, a nedavno su utvrdili da one tako izbacuju ureu. One su se tako adaptirale na život u slanoj močvarnoj vodi, jer zbog nedostataka svježe vode ne proizvode dovoljno urina da izbace svu ureu normalnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana