Najveći laser na svijetu fuzijom stvorio mini-zvijezdu

Newser
Najveći laser na svijetu fuzijom stvorio mini-zvijezdu

Poslije višegodišnjih uzaludnih pokušaja, naučnici su najzad ostvarili (makar nakatko) uspjeh u pokušaju da fuzijom stvore energiju koja pokreće sunce.Poslije višegodišnjih uzaludnih pokušaja, naučnici su najzad ostvarili (makar nakatko) uspjeh u pokušaju da fuzijom stvore energiju koja pokreće sunce.

Istraživači iz nacionalne laboratorije Lorens Livermor u SAD kažu da su usmjeravanjem najmoćnjeg lasera na svijetu, vrijednog 5 milijardi dolara, na "metu" veličine zrna bibera uspjeli da oslobode veliku količinu energije fuzionom reakcijom - "malu hidrogensku bombu" - i da su tako stvorili minijaturnu zvijezdu na dijelić sekunde, piše ugledni "Vol strit džornal" Wall Street Journal. Ovaj uspjeh, koji je došao poslije serije neuspješnih eksperimenata godinama unazad, ostvaren je još prošle jeseni, ali je naučni svijet obavješten tek ove nedjelje u radu objavljenom u magazinu Nature.

"Pvi put u istoriji uspeli smo da dobijemo više energije od samog goriva koje je upotrebljeno", rekli su istraživači u kalifornijskoj laboratoriji, iako naglašavaju da će do mogućnosti da se energija od fuzije stvori i korisno iskoristi proći još mnogo vremena, prenosi NPR.

Krajnji cilj je da se ostvari "paljenje" – fuziona reakcija koja se sama održava i koja bi mogla da svijetu obezbjedi čist i gotovo neiscrpan izvor energije.

Jedan od profesora astrofizike na Prinstonu, Robert Džej Goldston, poredi proces sa paljenjem šibice i zatim potpaljivanjem vatre: "Vrlo su blizu da zapale šibicu",. rekao je on za "Njujork tajms" New York Times. "To je veliki korak."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana