Najveće tehnološke kompanije žele da regulišu razvoj vještačke inteligencije

Tanjug
Najveće tehnološke kompanije žele da regulišu razvoj vještačke inteligencije

VAŠINGTON - Četiri najuticajnije kompanije u oblasti veštačke inteligencije (AI), najavile su danas formiranje industrijskog tijela koje će nadgledati siguran razvoj najnaprednijih modela.

Frontier Model Forum su formirali Chat GPT programer OpenAI,  Antropik, Majkrosoft i Gugl, prenio je Gardijan.

Grupa je saopštila da će se fokusirati na „bezbjedan i odgovoran razvoj graničnih AI modela, pozivajući se na AI tehnologiju koja je čak naprednija od trenutno dostupnih primjera“.

-Kompanije koje stvaraju AI tehnologiju imaju odgovornost da obezbijede da ona bude bezbedna i da ostane pod ljudskom kontrolom - rekao je predsednik Majkrosofta Bred Smit.

Naveo je da je ova inicijativa vitalni iskorak tehnološkog sektora u odgovornom unapređenju vještačke inteligencije i suočavanju sa izazovima, tako da koristi cijelom čovječanstvu. Članovi foruma rekli su da se njihovi glavni ciljevi tiču promovisanja istraživanja bezbjednosti vještačke inteligencije, poput razvoja standarda za procjenu modela, kao i podsticanje odgovorne primjene naprednih AI modela.

Napomenuli su i to da će razgovarati o rizicima povjerenja i bezbjednosti u AI sa političarima i akademicima, kao i da će pomagati u razvoju pozitivnih upotreba vještačke inteligencije, poput borbe protiv klimatske krize i otkrivanja raka.

Članstvo u grupi, kako je istaknuto, otvoreno je za organizacije koje razvijaju granične modele, definisane kao „veliki modeli mašinskog učenja koji prevazilaze mogućnosti trenutno prisutne u najnaprednijim postojećim modelima i mogu da obavljaju širok spektar zadataka“.

Najava dolazi dok se ubrzavaju koraci za regulisanje tehnologije, a u petak su tehnološke kompanije, uključujući i članove osnivača Frontier Model Foruma, pristale na nove mjere zaštite vještačke inteligencije nakon sastanka u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.                   

Dogovori sa tog sastanka obuhvatili su sadržaj AI sa vodenim žigom, kako bi se olakšalo uočavanje obmanjujućih materijala, kao što su dipfejks i omogućavanje nezavisnim stručnjacima da testiraju AI modele.

Saopštenje Bijele kuće naišlo je na skepticizam kod nekih aktivista, koji su rekli da je tehnološka industrija imala istoriju nepoštovanja obećanja o samoregulaciji, naveo je Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana