Najmanja planeta Sunčevog sistema krije veliku tajnu!

GS
Foto: Telegraf

Naučnici su do ovog otkrića došli proučavajući podatke letelice MESENGER, koja se srušila 2015. godine.

Merkur, najmanja planeta Sunčevog sistema, možda krije veliku tajnu. Koristeći podatke letjelice MESENGER američke svemirske agencije NASA naučnici su utvrdili da ispod kore ove planete možda postoji 16 kilometara debeo sloj dijamanata.

Merkur dugo zbunjuje naučnike jer ima mnoge osobine koje nisu zajedničke sa ostalim planetama. Između ostalog, to su veoma mračna površina, izuzetno gusto jezgro i prerani kraj vulkanske ere, piše Space.com.

Među tim zagonetkama bili su i delovi sa grafitom, tipom ugljenika na površini prve planete Sunčevog sistema. Naučnici su mislili da oni sugerišu da je Merkur nekad davno imao okeane magme bogate ugljenikom. Taj okean je mogao da ostavi a sobom te dijelove sa grafitom.

Isti proces mogao je da dovede do stvaranja ugljenikom bogatog sloja ispod površine. Tim iza otkrića vjeruje da taj sloj nije od grafena, kako se ranije mislilo, već da je sastavljeno od nečeg drugog – dijamanata.

"Proračunali smo, zahvaljujući novim procjenama o pritisku na sloj, a imajući u vidu da je riječ o planeti bogatoj ugljenikom, da je mineral na bazi ugljenika koji bi se formirao između površine i jezgra dijamant, a ne grafit", rekao je za Space.com Olivijer Namur, profesor Katoličkog univerziteta u Levenu.

Studija je urađena na osnovu podataka koje je prikupila letjelica MESSENGER. Ova letjelica lansirana je 3. avgusta 2004. godine kako bi proučavala karakteristike Merkura iz njegove orbite. To je prva misija proučavanja planete najbliže Suncu poslije više od 30 godina. Letjelica je stigla do Merkura 18. marta 2011, a u junu 2013. završila je snimanje cjelokupne planete, prenosi Telegraf.

Pala je na površinu 30. aprila 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana