Na Marsu ima vode, ali za vanzemaljcima se još traga!

Srna
Na Marsu ima vode, ali za vanzemaljcima se još traga!

Pasadena - Na Marsu je pronađena voda, ali, za sada, nema potvrde da bi to moglo značiti da na "crvenoj planeti" ima nekih oblika života - navode naučni portali. Nasina letjelice "MRO" pronašla je definitivnu potvrdu da se na Marsu sezonski pojavljuje tekuća voda.


To otkriće otvara dva ključna pitanja: Odakle voda dolazi i šta to znači za mogućnost postojanja života, kako u davnoj prošlosti, tako i danas.

Najnovije otkriće ne odgovara na ova pitanja, pa je, za sada, izvjesno da su neki od medijskih naslova o tome da je NASA na Marsu "otkrila život" - pretjerani.

Naučnici već dugo vjeruju da na Marsu postoji voda, a razlog tome su eksperimenti "lendera", koji je na površini te planete, i snimke na kojima se vide strukture nalik na korita potoka i brzake.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba /a nestaju tokom hladnijih/ potvrda da tu ima vode.

Voda koju je "MRO" otkrio na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kojem soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili, pak, iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti vjerovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je, vremenom, 87 odsto te vode "isparilo" u svemir.

NASA će danas na pres-konferenciji objaviti detalje novog naučnog otkrića.

Istovremeno, stručnjaci predviđaju da je ljudska kolonizacija Marsa - neizbježna.

Čovječanstvo će do tada već definitivno utvrditi da li je na Marsu ikada postojao život i već će početi letovi ljudi ka toj planeti.

Čak i ako se pokaže da na Marsu nema vanzemaljskih oblika života, ljudski život će na njemu u narednim desetljećima započeti novu fazu istraživanja.

Kada nekoga sredinom 21 vijeka budete pitali ima li života na Marsu, odgovor će sigurno biti: "Da".

Jedino je pitanje hoće li pri tome misliti na Zemljane, Marsovce ili i na jedne i na druge - navode naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana