Na Marsu će graditi bazu sa 80.000 ljudi!

Agencije
Na Marsu će graditi bazu sa 80.000 ljudi!

London - Milijarder Ilon Mask, koji se ovih dana pojavljuje u medijima zahvaljujući projektu „Hajperlup” (novi vid superbrzog prevoza), izložio je prije izvjesnog vremena još revolucionarniji plan, prenose agencije.

Riječ je o projektu ljudske naseobine sa 80.000 ljudi koja bi bila sagrađena na Marsu!

Mask je napravio samo osnovni plan, a mnogi naučnici već rade na osmišljavanju poduhvata.

Većina ih se slaže da je za ovaj veliki projekat potrebno do kraja ovladati, prije svega, trima tehnologijama.

Robotska hirurgija na daljinu

Očigledno, jedan dio od 80.000 kolonista Marsa bilo bi medicinsko osoblje.

Međutim, ono što bi oni mogli da urade na licu mjesta samo je jedan segment onog što može da se uradi na Zemlji.

Zato bi jedna bitna tehnologija potrebna za život na Marsu bila robotska hirurgija na daljinu.

Ona bi omogućila da ljekari na Zemlji, sa 200 miliona kilometara daljine, daju instrukcije robotima na Marsu kako bi riješili i najkomplikovanije medicinske probleme.

Ova tehnologija već postoji.

Hirurški sistem „Da Vinči”, robotska platforma koja omogućava ljekarima da operišu pomoću mašina, već postoji i koristi se u više od 1.300 bolnica na planeti.

Takođe, američka Agencija za napredne istraživačke projekte u odbrani (DARPA)

razvija sisteme za robotsko liječenje povrijeđenih vojnika, a radi i na izradi softvera koji omogućava doktoru da izvrši virtuelnu operaciju na konkretnom pacijentu, a zatim pošalje robotu parametre po kojima će operacija stvarno biti urađena.

3D štampanje

Za postojanje i primjenu ove tehnologije čuli su već i vrapci na grani.

Umjesto da se rezervni ili sastavni dijelovi za bilo šta nose na Mars, jednostavno bi se ponijeli veliki 3D printeri, koji bi zatim „štampali” sve što je potrebno.

Kompanije „Stratasis” i „3D sistems” već uveliko rade na razvoju projekata 3D štampe u svemiru.

Pored štampanja rezervnih dijelova potrebnih za funkcionisanje baze i vozila koje bi kolonisti koristili, ove dvije kompanije rade na razvoju sistema za „štampanje” lijekova i hrane.

Naučnici smatraju da je ovo i ključni uslov za formiranje održive kolonije na Marsu, s obzirom na to da bi stalno donošenje zaliha sa Zemlje bilo potpuno neisplativo, a i veoma rizično.

Sintetička biologija

Najznačajnija tehnologija za sve buduće poduhvate nalik osvajanju Marsa, međutim, jeste sintetička biologija koja kombinuje biološke nauke s inženjeringom.

Naučnici već sad mogu da kombinuju DNK i biološke dijelove iz više organizama i tako stvore nove organizme s neslućenim sposobnostima.

Na ovaj način bi razni mikrobi koji ne zauzimaju mnogo prostora u transportu, a mogu i da se zamrznu, bili „oživljeni” kad se stigne na Mars.

Zatim bi se od nekoliko ćelija napravili bilioni, kojima bi se genetskim inženjeringom dala sposobnost da od materijala koji pronađu na Marsu naprave korisne hemikalije, gorivo, elektricitet, čistu vodu... 

Istovremeno, mikrobi će sav otpad koji kolonija napravi pretvarati u plastičnu masu koja će se koristiti za štampanje novih rezervnih dijelova za bazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana