Mutirani virus kao lijek?

Agencije
Mutirani virus kao lijek?

Vašington - Naučnici žele da stvore jači virus ptičije gripe X7N9, kako bi ga analizirali i pokušali da pronađu odbranu od njega, prenose agencije.

Nakon što su mediji izvijestili o kineskom slučaju epidemije novog virusa ptičje gripe koji je usmrtio 43 ljudi, naučnici u SAD odlučili su da ponove eksperiment koji su proveli sa poznatijim X5N1 virusom.

Osnova eksperimenta je namjerno izazivanje transmutacije virusa. Takvi virusi se zatim laboratorijski analiziraju, čime nauka dobija važne podatke koje će koristiti ukoliko do transmutacije dođe u prirodi.

Na taj način nacionalne vlade mogle bi se unaprijed pripremiti za moguće opasnosti, ali mnogi upozoravaju na mogućnost istraživačke greške, koja bi mogla postati uzrok pandemije, ako se izgubi kontrola nad jačim oblikom virusa.

Uz to, neki naučnici strahuju da bi objavljeni rezultati istraživanja mogli poslužiti i teroristima za biološke napade.

Kako bi se takve mogućnosti svele na minimalne, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite SAD upozorava da će naučnici koji budu htjeli da rade na projektima ojačavanja novog X7N9 virusa morati detaljno objasniti svoj projekt i dokazati da su potencijalne koristi veće od rizika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana