Mumija stara 3.000 godina poslata na skener

Tanjug
Mumija stara 3.000 godina poslata na skener

Pert - Kustosi muzeja australijskog grada Perta poslali su 3.000 godina staru egipatsku mumiju na rendgen i snimanje kompjuterizovanom tomografijom ne bi li odgonetnuli njene tajne.

Oni se nadaju da će "pregled", koji će obaviti stručnjaci Univerziteta i Dječije klinike u Mančesteru, u Velikoj Britaniji, otkriti detalje o životu i smrti mumije.

Vjeruje se da je mumificirana žena bila sveštenica ili princeza, i da je najvjerovatnije živjela u Tebi.

Ovo će biti prve analize mumije iz muzeja u Pertu koji je prošle godine u Mančester poslao na ispitivanje mumificirani ibis, pticu koju su drevni Egipćani smatrali svetom.

Analize će biti obavljene u okviru projekata koji imaju za cilj da stvore svjetsku bazu podataka o mumificiranim ljudskim i životinjskim ostacima.

Rezultati ovakvih pretraživanja omogućavaju naučnicima da saznaju više o načinu ishrane drevnih Egipćana kao i o bolestima od kojih su patili.

Skeniranja mumija iz muzejske zbirke Mančestera otkrila su da je jedan dio stanovnika starog Egipta bolovao od anemije i da su mnogi imali probleme sa zubima, najvjerovatnije zbog toga što su jeli hljeb pun pijeska.

Dr Lidija Meknajt, sa univerzitetskog Centra za biomedicinsku egiptologiju, kazala je za Bi-Bi-Si da će glavno pitanje biti "da li među zavojima uopšte ima tijela?"

"Najvjerovatnije da ima, jer se kroz zavoje naziru kosti i stopala", navela je ona.

"Na osnovu kovčega mislimo da je riječ o ženi, a to ćemo sada i provjeriti", istakla je dr Meknajt, dodajući da će skeniranje pomoći da se odredi koliko je mumuficirana osoba bila stara kada je umrla, da li je od nečeg bolovala i da li je imala povrede.

Istraživanje predstavlja nastavak programa proučavanja koje je započeto davne 1908. godine kada je prva mumija raspakovana u amfiteatru Mančesterskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana