Morski sunđer može da živi 11.000 godina

Agencije
Morski sunđer može da živi 11.000 godina

Prosječni životni vijek određenih životinjskih vrsta je zaista dug, a pravi rekorder među njima je morski sunđer Monorhaphis chuni, koji može da živi 11.000 godina.

Sa druge strane odrasle ženke insekta vodenog cvijeta žive manje od pet minuta, tek toliko da se pare i izlegu jaja.

- Ljudi često zaboravljaju da su sunđeri životinje, a neke od njih spadaju u vrste koje imaju dugačak životni vijek - kaže Marah Hardt, autor knjige "Sex in the Sea".

Procjene dugovječnosti sunđera malo variraju, ali su one često na hiljade godina. Jedna studija u časopisu "Aging Research Reviews" otkriva izuzetnu dugovječnost ove životinjske vrste. 

Jestiva okrugla školjka Ming uginula je sa 507 godina kada su naučnici pokušali da je izvuku iz voda Islanda, a istraživači inače smatraju da ove školjke mogu da dožive 225. rođendan.

Neke ribe dubokih mora poput smuđa (orange roughy) mogu da žive 175 godina, prema tvrdnjama iz knjige "Sexuality in Fishes".

Što se sisara tiče, grenlandski kit izgleda ima najviše svjećica na torti, više od 200.

- Ovo ima smisla jer morski sisari žive u hladnim vodama. Hladno okruženje izaziva niže tjelesne temperature, što utiče na sporiji metabolizam i na taj način manje oštećuje tkiva - kaže direktor Zoološkog vrta Oregon u Portlandu Don Mur.

Interesantno je da grenlandski kit ima veća usta od svih životinja, kažu iz Nacionalne agencije za okean i atmosferu.

Trenutno najstarija životinja na kopnu je Džonatan, džinovska kornjača koja živi na području guvernerove palate na Svetoj Jeleni, ostrvu u zapadnoj Africi.

Kustos za ptice u Muzeju Burke u Sijetlu Džon Klika ističe da je najstarija poznata divlja ptica na planeti 65-godišnji ladžsan albatross po imenu Njisdom, koji je razbio uvjerenja naučnika da njegova vrsta živi do 40 godina.

Velike ptice poput albatrosa imaju tendenciju da žive duže, dok su male srećne ako prežive pet godina u divljini.

Kakapo, kritično ugrožena vrsta papagaja sa Novog Zelanda živi do 60 godina, a na Zemlji postoji nešto više od 100 papagaja ove vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana