Molekuli koji udvostručuju životni vijek

Agencije
Molekuli koji udvostručuju životni vijek

PARIZ - Rijetki molekuli ugljenika, nazvani "bakminsterfulereni", otkriveni su prvi put 1985. godine u laboratoriju Univerziteta Rice u Houstonu.

Iako su naučnici koji su ih otkrili vjerovali da se radi o potpuno novoj formi ugljenika, kasnije su ovi molekuli otkriveni i u prirodi, ali u neznatnim količinama.

Njihovo otkriće označilo je praktični početak razvoja nanotehnologije, jer se ubrzo ispostavilo da potencijalno posjeduju mogućnosti raznovrsnih primjena u hemiji i fizici materijala. Sastoje se od 60 atoma ugljenika i imaju oblik fudbalske lopte, a specifične su jer unutar loptaste strukture mogu sadržavati manje atome i molekule, koji znatno mijenjaju hemijska svojstva tog molekula.

S obzirom na sve češću i širu primjenu "bakminsterfulerena", naučnici sa Univerziteta "Paris Sud" u Francuskoj pokrenuli su prije nekoliko godina istraživanje o potencijalnoj štetnosti na organizam sisara, čije su rezultate objavili nedavno u časopisu "Biomaterijali", prenio je portal "Gizmodo".

Rezultati su bili potpuno neočekivani. Umjesto bilo kakve zabilježene štetnosti po organizam pacova, naučnici su primijetili da su pacovi kojima su davali "bakminsterfulerene" u malim dozama živjeli čak dvostruko duže od pacova u kontrolnim grupama, koje su bile hranjene normalno.

Naučnici su podijelili pacove u tri grupe koje su uzgajali u identičnim uslovima, osim ishrane. Prva grupa dobijala je samo normalnu hranu, druga grupa dobijala je i malo maslinovog ulja, a treća je u malo maslinovog ulja dobijala i 0,8 miligrama "bakminsterfulerena" po mililitru.

Prva grupa imala je prosječni životni vijek od 22 mjeseca, druga od 24 mjeseca, a grupa koja je primala molekule imala je životni vijek od čak 42 mjeseca.

Ipak, naučnici napominju da se radi o samo jednom istraživanju, i da će biti potrebno još nekoliko istraživanja prije nego što svi veselo počnemo zalijevati svoje salate maslinovim uljem obogaćenim "bakminsterfulerenom".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana