Mole boga da rover ne nađe vodu na Marsu

Agencije
Mole boga da rover ne nađe vodu na Marsu

London - Kada je NASA rover "Kjuriositi" početkom avgusta uspješno sletio na Mars, mediji su s oduševljenjem objavili da će svojim sofisticiranim uređajima istraživati da li su na Crvenoj planeti ikada postojali uslovi za razvoj života, prvenstveno voda i organske materije.

Međutim, prema najnovijim informacijama koje su ovih dana procurile iz sjedišta misije, naučnici navodno "mole boga" da "Kjuriositi" ne naleti na vodu, jer su dijelovi njegovog uređaja za bušenje najvjerovatnije kontaminirani bakterijama na Zemlji i ako dođu u kontakt s vodom, neki od organizama mogli bi preživjeti i naseliti se tamo.

Kontaminacija bušilice dogodila se mjesecima prije lansiranja 26. novembra 2011. Njeni dijelovi su bili sterilizovani u skladištu koje je trebalo da bude otvoreno tek poslije slijetanja na Mars. Međutim, inženjeri su se potom zabrinuli da bi tvrdo slijetanje moglo oštetiti rover i bušilicu. Stoga su odlučili da otvore skladište i postave jedan dio koji je trebalo da osigura ovaj ključni dio roverove laboratorije.

Prema pravilima agencije inženjeri nisu smjeli otvoriti kutiju bez znanja naučnika odgovornih za sprečavanje kontaminacije, ali su to ipak učinili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana