Moguća erupcija Planine Usuda

Tanjug
Moguća erupcija Planine Usuda

Novozelandski vulkan koji je "glumio" Planinu Usuda u trilogiji "Gospodar prstenova" mogao bi da proradi, upozoravaju stručnjaci.

Odjeljenje za očuvanje okoline upozorilo je danas planinare da izbjegavaju vrh planine Ruapehu, budući da postoji veliki rizik od erupcije najvećeg aktivnog vuklana na Novom Zelandu.

"Trenutna situacija ne može da se nastavi. Ruapehu je toliko aktivan da temperature mnogo skaču i padaju", rekao je Radiju Novi Zeland menadžer odjeljenja Hari Kiz. "Situacija će se uskoro promjeniti ili na relativno pasivan način ili uz ozbiljnu erupciju".

Erupcija na ovoj planini visokoj 2.797 metara, posljednji put je zabilježena 2007, ali povređenih nije bilo. Velika erupcija 1953. izazvala je najtežu željezniču katastrofu na Novom Zelandu kada je srušen most sa vozom koji je upao u obližnju Vangeahu reku i tom prilikom je poginula 151 osoba.

Reditelj Piter Džekson koristio je Ruapehu i obližnji Ngauruhoe kao "zamjenu" za planinu Usuda, piše AFP. Obližnji vulkan Tongariro proradio je u avgustu kada je oblak pepela otišao 6.100 metara u atmosferu, poremetivši lokalni avio-saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana