Mitski jeti je potomak polarnog medveda?

Tanjug
Mitski jeti je potomak polarnog medveda?

Tajna jetija mogla bi da bude konačno rješena zahvaljujući najnovijim dokazima DNK.

Analize dlaka, za koje se vjeruje da potiču od jetija, mitskog humanoidnog stvorenja koje luta kroz planinska bespuća, pokazale su da se njihov DNK poklapa u potpunosti sa DNK drevnog polarnog medvjeda.

Naučnici zato zaključuju da je najvjerovatnije misteriozna zvijerka zapravo podvrsta mrkog medvjeda koji živi na najvišim dijelovima Himalaja, a vodi porijeklo od polarnog medvjeda.

Svjedočenja o jetiju, poznatom i kao "Snježni čovjek" i "Veliko stopalo", bilježe se vjekovima na Himalajima, a vrlo često se od lokalnog stanovništva i planinara može čuti da su se sreli "oči u oči" sa zastrašujućim, dlakavim stvorenjem na padinama najvišeg vrha svijeta.

Prema pisanju Hafington posta, Brajan Sajks, profesor ljudske genetike na Univerzitetu u Oksfordu, otišao je na Himalaje gdje je prikupio uzorke jetijeve dlake kako bi njihovom analizom ustanovio kojoj vrti pripadaju.

Britanski naučnik je testirao dva uzorka nepoznatih životinja - jedan koji je uzeo u regionu Ladak, u zapadnom dijelu Himalaja, a drugi u Butanu, 1.300 kilometara istočno.

Nakon analize dlaka najsavremenijim DNK testovima i njihovog upoređivanja sa rezultatima genoma drugih životinja pohranjenih u bazi podataka, Sajks je otkrio da se nalazi oba uzorka podudaraju 100 posto sa uzorkom vilice drevnog polarnog medvjeda, stare najmanje 40.000, a možda i čitavih 120.000 godina, koja je pronađena u Svalbardu, u Norveškoj.

U to vrijeme, prije 120.000 godina, objasnio je Sajks, došlo je do odvajanja bijelog i mrkog medveda u dvije različite vrste.

Najlogičnije objašnjenje, po njemu, je da su jetiji hibridi - mješavina polarnih i mrkih medvjeda. Poznato je da su ove vrste medvjeda u bliskom srodstvu i da se međusobno pare tamo gdje im se staništa preklapaju.

"Ovo je uzbudljiv i potpuno neočekivan rezultat koji nas je sve iznenadio. Ostaje još puno da se radi na tumačenju nalaza. Ne vjerujem, međutim, da to znači da postoje drevni polarni medvjedi koji tumaraju Himalajima", naveo je Sajks.

"Ali, možemo da pokušamo da dođemo do nekog vjerodostojnog objašnjenja. Moguće je da na Himalajima postoji podvrsta mrkog medvjeda koja potiče od pretka polarnog medvjeda. Ili je možda u skorije vrijeme došlo do hibridizacije mrkog i potomaka drevnog polarnog medvjeda", objasnio je Sajks.

Globalnu "jeti maniju" podstakla je fotografija otiska stopala, koju je 1951. godine, u podnožju Mont Everesta, snimio britanski alpinista Erik Šipton.

Legendarni alpinista Rajnhold Mesner, prvi čovjek koji se popeo na krov svijeta bez boce sa kiseonikom, proučavao je jetije od stravičnog susreta sa misterioznom kreaturom koji je doživio na Tibetu 1986. godine.

Njegovo istraživanje potkrepljuje Sajksovu teoriju. Mesner je pronašao 300 godina stari tibetanski rukopis o "kemu" (još jedan lokalni naziv za jetija), u kojem se navodi da je "jeti vrsta medvjeda koja živi u nepristupačnim planinskim predjelima".

"Jetijevci i ostali entuzijasti misle da nauka odbacuje njihove nalaze. Ali, nauka ne prihvata niti odbacuje bilo šta, već proučava dokaze i to je ono što sada radim", kazao je profesor Sajks.

Knjiga britanskog profesora o ovom istraživanju, pod naslovom "Enigma jeti - DNK detektivska priča", biće izdata u proleće 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana