Milijarder poletio na prvu privatnu šetnju svemirom

GS
Foto: Telegram

Spejseks je lansirao privatnu svemirsku misiju Polaris Davn sa milijarderom Džeradom Ajzakmanom i tročlanom posadom.

Kompanija želi da uđe u istoriju kao ekspedicija sa prvom privatnom svemirskom šetnjom i najdaljim svemirskim letom sa posadom od NASA Apolo misije na Mjesec prije više od 50 godina.

Četrdesetjednogodišnji Džerad Ajzakman američki preduzetnik i pilot, filantrop i komercijalni astronaut, je sa Skotom Potitom, penzionisanim pilotom američkog vazduhoplovstva, i višim inženjerima Spejseksa Anom Menon i Sarom Gilis odlučio da se upusti u ovu nesvakidašnju avanturu.

Misija Polaris Davn pokušava da zabilježi ključne prekretnice, uključujući prvu svemirsku šetnju koju je izvela posada na privatnoj svemirskoj misiji. Šetnja svemirom ujedno će testirati i najnovija svemirska odjela Spejseksa za ekstra-vozilo koja su dizajnirana da budu fleksibilnija i planirana za upotrebu u budućim misijama. Predviđena šetnja biće održana trećeg dana misije, a Ajzakman i Gilis će provesti oko 15 minuta van letilive, piše magazin Forbs.

Misija će takođe biti najudaljenija svemirska misija sa posadom od NASA misije Apolo na Mjesec. Na najdaljoj tački svoje orbite, misija Polaris Davn dostićiće visinu od 870 milja, nadmašivši rekord NASA-ine orbite Gemini KSI iz 1966. godine od 853 milje.

Ajzakman je javnosti poznat po tome što ima nevjerovatnu poslovnu i životnu priču.

On je napustio srednju školu, osnovao je Šift Pejments sa 16 godina u podrumu svojih roditelja u Nju Džersiju. Kompanija danas obezbjeđuje terminale na prodajnom mjestu preduzećima, a na sajtu kompanije piše da obrađuje više od 260 milijardi dolara plaćanja svake godine. Njemu je dugogodišnji hobi vazduhoplovstvo i on je obučen pilot koji je upravljao borbenim avionima. Te 2009. godine postavio je rekord za najbrži let oko svijeta, sa vremenom od 61 sat i 51 minut. Takođe je osnovao Draken Internacional, privatnu odbrambenu kompaniju sa sjedištem na Floridi koja upravlja više borbenih aviona i pomaže u obuci vojnih pilota.

Misija Polaris Davn nije Džeradovo prvo putovanje u svemir. Godine 2021. bio je učesnik prvog orbitalnog svemirskog leta u kojem su učestvovali građani.

Njegova procijenjena neto vrijednost iznosi dvije milijarde američkih dolara, prenosi Politikin Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana