Maljave krabe dobile po Dejvidu Haselhofu

Agencije
Maljave krabe dobile po Dejvidu Haselhofu

Nova vrsta kraba, otkrivenih 2011. godine, dobila je ime po holivudskom ljepotanu Dejvidu Haselhofu, junaku popularne serije "Čuvari plaže".

Krabe "hof" pripadaju vrsti jeti kraba, karakterističkih po maljavosti duž čeljusti i udova.  

Žive u uslovima za koje se može reći da su neki od najekstremnijih na planeti. Tačnije, žive na dubini od 2.000 metara, gdje vulkanski otvori mogu da zagriju vodu do 380 stepeni Celzijusa, i dokle ne dopire svjetlost, i gdje ima vrlo malo kiseonika.  

Krabe se hrane tako što "uzgajaju" bakterije na dlakavom prednjem dijelu, a potom ih gutaju uz pomoć specifičnih dijelova usta sličnih "češljevima". 

Prema mišljenju stručnjaka, krabe "hof" vjerovatno potiču iz morskih dubina oko vulkanskih otvora koji se prostiru duž brazda u istočnom Pacifiku.  

Potom su se širile do Atlantika kroz Drejkov moreuz, koji razdvaja Južnu Ameriku i Antarktik.  

Najvjerovatnije su koristile okeansku struju poznatu kao ACC - antarktička struja zapadnih vjetrova, koja se kreće u pravcu kazaljke na satu, od zapada ka istoku oko Antarktika, kroz Drejkov moreuz.

Stanovnici Zemlje već 40 miliona godina

Budući da je gustina njihovih jata različita na različitim mjestima, naučnici smatraju da to ima neke veze sa njihovom ograničenom sposobnošću razmnožavanja.  

Proučavanje larvi otkrilo je da su one minijaturne verzije odraslih životinja, ali nemaju funkcionalna usta. Analiza DNK rakova jeti, uključujući i vrstu "hof" pokazala je da su ovi zglavkari počeli da se šire i granaju prije oko 40 miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana