Ljudski preci su šetali sa dinosaurusima? Nove analize fosila otkrivaju kada su se pojavili pravi sisari

GS
Foto: Instagram

Analizom podataka prikupljeih iz fosilnih zapisa 380 različitih grupa pravih sisara, naučnici su došli do zaključka da se jedna petina njih pojavila tokom krede - neposredno pre udara asteroida na Jukatan.

 

Decenijama unazad vode se debate kada su se placentalni - ili pravi - sisari prvi put pojavili. Pojedini naučnici su tvrdili da se to dogodilo prije udara meteora koji je doveo do izumiranja dinosaurusa, dok su drugi tvrdili da je do toga došlo tek nakon spomenutog događaja. Međutim, sada je sprovedena studija na fosilnim zapisima koja je omogućila naučnicima da stave tačku na ovu debatu. 

Naime, tim paleobiologa je prikupio fosilne nalaze i na osnovu statističke analize molekularnog sata došao do zaključka da je 21,3 odsto prvih placentalnih sisara nastalo neposredno pre masovnog izumiranja tj. tokom perioda krede. Da bi se nakon kataklizmičkih događaja izazvanih udarom asteroida na poluostrvo Jukatan, diverzifikovali, što je prema mišljenju stručnjaka direktna posledica izumiranja dinosaurusa. 

Spomenuta analiza ima za cilj da na osnovu genetskih promena prati dešavanja kroz duži vremenski period, kako bi se preciznije odredile zajednički preci životinjskih vrsta. Glavna autorka rada Emili Karlajl iz Bristolske škole, otkrila je da su na osnovu njih uspeli da otkriju obrazce izumiranja i nastanka, ali da oni i dalje ne mogu da procene kako su placentrani sisari izgledali. 

"Mnogi od najranijih placentarnih sisara kako saznajemo iz fosilnih zapisa su bili prilično mali, poput onih iz roda Purgatorius - rani predak primata - koji su su ličili na rovačice." kaže ona. 

Naučnici se sada nadaju da će model koji su razvili moći da se primene i u drugim studijama, prenosi Nacionalna Geografija.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Karent Biolodži.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana