Laserski sistemi veze za daleka putovanja

Agencije
Laserski sistemi veze za daleka putovanja

Pasadena - Ka Mjesecu će 2013. godine biti lansirana sonda "LADEE" Evropske kosmičke agencije, koja će, osim još jedne serije istraživanja Zemljinog satelita, prvi put testirati novi laserski sistem veze, najavljuju naučnici.

Kosmički aparat će pomoću laserskog kanala digitalne veze  moći da prenosi podatke velikom brzinom.

Stručnjaci kažu da će za sekundu moći da se preda obim informacija koliko ih ima u nekoliko desetina filmova. Tačnu brzinu će pokazati sami testovi.

"LLCD" je veoma snažan infracrveni laser. Sistem laserske veze je posebno neophodan zbog stvaranja nove generacije optičke linije veze.

Optička veza je potrebna za predaju velikih količina informacije za vrijeme leta u daleki kosmos - navode američki mediji.

Prema hipotezi naučnika iz španskog Univerziteta Salamanka, u dalekoj budućnosti vrijeme će se zaustaviti i "sve će izgledati kao zamrznuto".

Španski naučnici smatraju da se kosmos ne širi ubrzano pod uticajem tamne materije, već se vreme usporava i da se usporava i sam kosmos.

Istraživači su objavili svoju hipotezu uz tvrdnju da  će se u određenom trenutku, kada Zemlja već odavno prestane da postoji, vrijeme  zaustaviti i sve će biti "kao na slici koja je oduvijek postojala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana