Laseri i svemirski brodovi kao zaštita od asteroida

Agencije
Laseri i svemirski brodovi kao zaštita od asteroida

Izgleda da se u okolini Zemlje nalazi na tone asteroida i vremenom će jedan krenuti ka nama. Zapravo, oni svraćaju do Zemlje jako česte. Recimo da želimo da preusmerimo jedan asteroid čija je veličina približna onom koji je eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji. Kako bismo to učinili?

Laserima. To je Ričard Fork, profesor električnog i kompjuterskog inženjerstva na Univerzitetu u Alabami predložio Nasi. Za razliku od drugih laserskih sistema za zaštitu Zemlje, Fork misli da bi njegov bio moguć u relativno bliskoj budućnosti.

„Većina potrebne tehnologija za moj sistem već postoji i nije previše skupa. Ukoliko uspemo da sakupimo sredstva, sistem bi mogao da bude napravljen za nekoliko godina”, izjavio je Fork.

Sistem funkcioniše tako što se ka asteroidu pošalju matični svemirski brod i nekoliko mikro svemirskih brodova. Manji brodovi potom orbitiraju oko asteroida na udaljenosti od nekoliko kilometara i u optimalnom trenutku počinju da ga „bombarduju” ultra-kratkim optičkim pulsevima koji su usmjereni ka jednoj tački.

Laseri potom zagrijavaju asteroid na pravim tačkama i stvaraju energiju koja bi trebalo da potisne asteroid u drugom pravcu.

U tim trenucima bi postojala tri optička pulsa prečnika od jednog milimetra svaki.

„Predlažemo da se koristi pažljivo izbalansirano pulsiranje kako bi se asteroid odgurao na optimalan način sa putanje prema Zemlji. Ovim sistemom mogli bismo da izaberemo u kom pravcu želimo da ga odguramo”, izjavio je Fork.

Za sada, sistem može da izađe na kraj sa malim asteroidima koji ne bi donijeli apokalipsu na Zemlju.

„Naš koncept je da krenemo na ove male asteroide i kako vremenom budemo saznavali više, bićemo u stanju da se izborimo i sa onim većim. Jedan pažljivo usmjeren puls može da ima snagu kao tri glavna motora na spejs šatlu”, tvrdi Fork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana