Lansirana raketa nosač “Vega”

Agencije
Lansirana raketa nosač “Vega”

Pariz - Evropska raketa nosač “Vega” uspješno je lansirana tokom noći u orbitu sa dva manja satelita i jednim mikro satelitom za posmatranje Zemlje, saopšteno je iz francuske svemirske kompanije “Arijanaspejs”, prenose agencije.

Raketa nosač “Vega” lansirana je sinoć u 23.06 časova po lokalnom vremenu iz kosmičkog centra Kuru u Francuskoj Gvajani.

Nakon dvočasovnog leta raketa nosač uspješno je postavila u orbitu tri satelita – evropski satelit “Proba – 5” i vijetnamski VNREDSat-1, kao i jedan estonski mikro satelit Kubsat.

Satelit “Proba -5” trebalo bi da, gotovo svakodnevno, šalje kartografske podatke o rasprostranjenosti vegetacije i varijacijama na površini.

Vijetnamski satelit “VNREDSat-1” omogućiće da se bolje prate efekti klimatskih promjena, ali i za predviđanje prirodnih katastrofa.

Ovaj satelit može da iz orbite, koja se nalazi na 665 kilometara visine, napravi sliku rezolucije 2,5 metra sa deset metara.

Treći i najmanje satelit ESTKub -1 je mali satelit estonskog univerziteta koji će u prostoru testirati let na solarnu energiju i nastaviti kosmička istraživanja za potrebe Estonije.

Prvobitno lansiranje trebalo je da bude obavljeno u noći između 3. i 4. maja, ali je odgođeno zbog nepovoljnih meteoroloških uslova.

Sredinom februara 2012. godine obavljeno je uspješno lansiranje kada je raketa-nosač u orbitu postavila dva italijanska naučna satelita i sedam mikrosatelita standarda Kubsat, koje su kreirali evropski studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana