Lansiran najveći i najmoćniji SES satelit

Tanjug
Lansiran najveći i najmoćniji SES satelit

BAJKONUR, KAZAHSTAN - Vodeći svetski satelitski operater -kompanija SES objavila je danas da je sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u svemir uspješno lansiran 50. satelit te kompanije SES-4, koji će pružiti dodatni kapacitet za obijnje Amerike, Evropu, Afriku i Bliski Istok.

SES-4 je najveći i najmoćniji SES satelit današnjice i zamjeniće satelit NSS-7 na 338 stepeni istočne geografske dužine. Riječ je o 20 - kilovatn-om satelitu, koji je proizveden na već dokazanoj platformi "Space System/Loral" 1300 sa 52 C-band i 72 Ku-band transponderom.

Pomoću C-band signala opslužuje istočnu hemisferu Evrope i Afrike, omogućuje punu pokrivenost za obije Amerike kao i globalni signal za pružanje podrške mobilnim korisnicima i nautičarima.

Četiri vrlo snažna, regionalna Ku-band signala pružaju uslugu u Evropi, na Bliskom istoku kao i u Zapadnoj Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, uz dodatne mogućnosti prebacivanja programa između C- i Ku-Band traspondera za poboljšanje povezivosti.

Satelit je uz pomoć noseće rakete "ILS PROTON Breeze M" direktno lansirana u geostacionarnu transfernu orbitu, nakon dva odgođena lansiranja.

SES je vodeći svjetski satelitski operater sa flotom od 50 geostacionarnih satelita, koji obezbjeđuju satelitske komunikacijske usluge emiterima, sadržaj i internet usluge provajderima, operaterima mobilne i fiksne mreže i poslovnim i vladinim organizacijama širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana