Kuk: Učestali potresi normalna seizmička aktivnost

Tanjug
Foto: Sanjin Strukic / Pixsell/Arhiva

Hrvatska u posljednjih mjesec-dva posebno ima učestalu seizmičku aktivnost, a seizmolog Krešimir Kuk kaže da se ne može sa preciznošću reći da li bi mogao da uslijedi i neki jači, razorniji potres.

Epicentri učestalih potresa sa, prema njegovim riječima, premještaju prema sjeverozapadu zemlje i malo sjevernije prema Velikoj Gorici.

Kuk je za zagrebačku N1 rekao da je to uobičajeni tok seizmičke aktivnosti nakon razornog zemljotresa koji je krajem prošle godine pogodio Baniju. Na pitanje koliko će trajati ta seizmička aktivnosti i da li postoji vremenski rok u kojem se mogu očekivati naknadna podrhtavanja, Kuk kaže da se radilo o jakim, pa i razornim potresima, i da je normalno da će seizmička aktivnost trajati duže.
 
"Mi smo na samom početku serije najavili da će ta aktivnost trajati neko vrijeme, duže od godine na području Petrinje sigurno, a koliko će tačno trajati to nikad niko ne može da kaže, sigurno još neko vrijeme", rekao je Kuk. Primjećuje se, navodi, da su potresi po jačini slabiji, što je teorijski očekivano i prati normalan slijed događanja. Nemoguće je, ističe, tačno precizirati kad će serija potresa da prestane, s obzirom na sadašnju aktivnost, ona je još učestala i radi se o procesu uspostavljanja nove ravnoteže, a to traje.

Kuk, međutim, kaže da se ne može predvidjeti da li će uslijediti jači i razorniji potresi. "Nikad se ne može s potpunom sigurnošću odbaciti mogućnost jakog potresa na području koje generiše potrese. Ono što mi očekujemo, s obzirom na tok odvijanja seizmičnosti i na činjenicu koliko je to područje seizmogeno, koliko se često događaju jaki potresi, mi ne očekujemo neki jaki potres, ali je moguć još neki potres koji će u ovoj seriji uslijediti jer to se ne prognozira i ne može se utvrditi s velikom tačnošću", rekao je Kuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana