Kraj opasnoj diskriminaciji: Stiže prva ženska lutka za testove sudara

B92
Foto: Shutterstock

U parametrima "crash" testova dobijani su rezultati koji su krojeni po muškoj konstituciji.

Kada su prije više od pola vijeka pokrenuti "crash" testovi, nije se mnogo razmišljalo o anatomiji. Osmišljena je standardizovana lutka teška 78 kg i visoka 175 cm, što su bile mere prosječnog muškarca. O ženama se nije pretjerano razmišljalo, sve donedavno.

U parametrima "crash" testova dobijani su rezultati koji su krojeni po muškoj konstituciji. Za žene je korišćena samo manja lutka od muške, sa 48 kg i 149 cm visine. Međutim, ova lutka predstavlja samo pet odsto žena za volanom i više podsjeća na dijete.

Švedska inženjerka Astrid Linder i njezin tim sada su dizajnirali žensku lutku koja predstavlja prosječnu ženu. Sa visinom od 162 cm i težinom od 62 kg, ova lutka je u prosjeku ženske populacije.

"Ovo je bilo preko potrebno, jer žene obavljaju polovinu svih putovanja automobilom i sklonije su povredama u saobraćajnim nezgodama", rekla je Linder, koja je inače direktorka zadužen za bezbjednost na putevima u Švedskom nacionalnom institutu za saobraćaj i vodi istraživanje o ženskoj lutki u tom institutu.

U laboratoriji njen tim nekoliko puta dnevno simulira saobraćajne nezgode i njihove posljedice. Senzori u lutki daju podatke koji mogu spasiti život, mereći precizne fizičke sile koje deluju na svaki dio tijela u udesu.

Tim bilježi podatke, uključujući brzinu udarca, silu prignječenja, obrtni moment tijela... Oni takođe posmatraju šta se događa sa biomehanikom lutke pri malim udarima otpozadi.

Kad žena doživi saobraćajnu nezgodu, postoji do tri puta veća vjerovatnoća da će pretrpeti povredu vrata usljed sudara otpozadi u odnosu na muškarca, prema podacima američke vlade.

Iako trzajna povreda obično nije smrtonosna, može prouzrokovati tjelesne nedostatke, od kojih neki mogu biti trajni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana