Kopernikov izgubljeni kompas pronađen poslije 500 godina

GS
Foto: X.com

Kompas star 500 godina za koji se smatra da je pripadao astronomu Nikoli Koperniku pronađen je u zamku u Poljskoj.

Kompas, napravljen od legure bakra, pronašli su arheolozi amateri, koji su pomoću radara koji prodire u zemlju pročešljali tlo zamka Frombork iz 14. vijeka na sjeveru zemlje.

Tu je astronom napravio većinu svojih važnih nebeskih otkrića i usavršio svoju heliocentričnu teoriju da je Sunce u centru univerzuma, a ne Zemlja.

Kompas, koji je čuven jer se nalazi na slici Jana Matejka "Konzervacije kod Boga", pronađen je u prostoriji zakopanoj ispod vrtova zamka.

Fotografiju pronađenog kompasa objavila je na društvenim mrežama grupa Treasure Mission uz tekst: "U bašti, gdje je Nikola Kopernik vodio svoja astronomska posmatranja, pronašli smo kompas koji datira iz ranog 16. vijeka".

- Ovo nevjerovatno otkriće ne samo da nas vraća u prošlost u period kada je Kopernik napravio svoja revolucionarna otkrića, već i otvara nove mogućnosti za razumijevanje njegovih metoda rada. Zahvaljujući saradnji sa arheolozima, saznali smo da je ovaj kompas mogao da se koristi za precizna mjerenja, koja su bila ključna u astronomskim istraživanjima - objavila je grupa, a prenosi britanski Dejli mejl.

Nikola Kopernik je rođen u Torunu u Poljskoj, koja je tada bio dio Kraljevine Pruske, i najpoznatiji je po razvoju heliocentrične teorije kretanja planeta.

On je tvrdio da je Sunce fiksna tačka oko koje orbitiraju sve druge planete.

Njegovo remek-djelo De Revolutionibus Orbium Coelestium (O okretima nebeskih sfera) štampano je tek 1543. godine, nakon njegove smrti.

Tek mnogo godina kasnije, 1616. godine, katolička crkva je zabranila knjigu zbog suprotstavljanja crkvenoj doktrini.

Prema legendi, Kopernik je koristio tajni tunel iz svoje privatne rezidencije da bi pristupio gradskoj katedrali.

Tamo su arheolozi amateri otkrili kompas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana