Kontinenti se spajaju preko Sjevernog pola

Glas Srpske
Kontinenti se spajaju preko Sjevernog pola

LONDON - Amerika i Evroazija spojiće se preko Sjevernog pola za oko 50 do 200 miliona godina, saopštili su naučnici sa američkog Univerziteta Jejl.

Oni predviđaju da će se Afrika i Australija priključiti ovom novom “superkontinentu”, čime će sve kopnene površine na Zemlji biti spojene.

To se posljednji put desilo prije 300 miliona godina, kada je nastao superkontinent Pangea. Detalji nove studije objavljeni su u žurnalu “Priroda”, prenio je Bi-Bi-Si.

Kopnene mase na Zemlji stalno se kreću usljed tektonskih aktivnosti. To je dovelo do nastanka Srednjeatlantskog grebena, na kojem je nastao Island, i oblasti u kojima se jedna ploča penje na drugu, kao u blizini obale Japana.

Geolozi vjeruju da je kretanje ovih ploča u posljednjih nekoliko milijardi godina dovodilo do periodičnog spajanja kontinenata u superkontinente.

Prije 1,8 milijardi godina odstojala je Nuna, prije milijardu godina Rodinija, a prije 300 miliona godina Pangea.

Sljedeći superkontinet već je dobio radno ime - Amazija, pošto se očekuje da će se tokom njegovog nastanka spojiti Amerika i Azija.

Ovo predviđanje zasnovano je na naučnim modelima i analizama magnetnih podataka “zapisanih” u stijenama širom svijeta. Ove informacije ukazuju na magnetnu orijentaciju ovih stijena u prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana