Kometa vijeka uskoro blizu Marsa, moći će da se vidi i danju

Agencije
Kometa vijeka uskoro blizu Marsa, moći će da se vidi i danju

Ove jeseni možda ćemo prisustvovati pravom nebeskom spektaklu, kako se kometa ISON približava Suncu. Ipak, ona će prvo proći pored Marsa, kada će pogled na nju baciti letjelica u orbiti crvene planete.

 "ISON će proći pored crvene planete 1. oktobra, na udaljenosti do 0.07 astronomskih jedinica (AU), što je šest puta bliže nego što će ikada prići Zemlji", naveo je u saopštenju astronom Keri Lisi, sa Univerziteta Džons Hopkins.

Jedna AU je udaljenost između Zemlje i Sunca, što je oko 150 miliona kilometara, dakle ISON će proći pored Marsa na razdaljini od oko 10,4 miliona km.

Kometa će možda vidjeti i "Kjuriositi" sa površine crvene planete, međutim najbolju šansu za posmatranje ima Marsov izviđački orbiter.

Ova letjelica je opremljena jakim teleskopom HiRISE, namijenjenim za brzo fotografisanje površine Marsa. Naučnici ipak smatraju da će instrumenti orbitera moći da se okrenu ka svemiru i detektuju kometin rep i atmosferu.

Orbiter je podešen da posmatra kometu 29. septembra, te 1. i 2. oktobra.
"Naučnu vrijednost posmatra komete ISON teško je predvjideti. Nikada prije nismo pokušali tako nešto. Međutim, ovo je dobra vježba za kometu Sajding Spring, koja će 2014. proći mnogo bliže Marsu od ISON-a", naveo je naučnik projekta HiRISE Alfred Mekiven, sa Univerziteta Arizona.

Mometu ISON će tokom prolaska pratiti 16 letjelica američke svemirske agencije NASA i još veći broj teleskopa sa Zemlje. ISON će 28. novembra biti najbliži Suncu, takozvani perihel, kada će kometa proći na svega 1,2 miliona kilometara iznad površine naše zvijezde.

Astronomi kažu da ćemo, ukoliko ekstremne sile Sunca ne unište ISON, imati priliku da vidimo pravi nebeski šou, "kometu vijeka", koja će sijati toliko jako da će biti vidljiva i tokom dana.

"Ukoliko je jezgro ISON-a veće od 05, kilometara, vjerovatno će preživeti prolazak pored Sunca. Ovo bi mogla da bude jedna od najspektakularnijih kometa mnogo godina unazad", zaključio je astronom Lisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana