Kolike su šanse da internet “pukne” zauvijek?

GS
Foto: Ilustracija

Internet, kao osnovni stub savremenog digitalnog društva, suočava se s različitim prijetnjama koje, u ekstremnim scenarijima, mogu prouzrokovati njegovo trajno oštećenje.

Iako su šanse za potpuni kolaps relativno niske, ne možemo zanemariti mogućnost suočavanja s ozbiljnim izazovima koji bi doveli do ozbiljnih prekida u funkcionisanju globalne mreže.

Jedan od ključnih faktora koji bi mogao dovesti do dugotrajnih problema jeste masivan sajber napad. Napadi na infrastrukturu interneta, kao što su onesposobljavanje ključnih servera ili distribuirane usluge negacije usluge (DDoS), mogu prouzrokovati ozbiljne poremećaje u pružanju usluga.

Pored toga, prirodne katastrofe poput zemljotresa, poplava ili oluja takođe predstavljaju prijetnje fizičkoj infrastrukturi, čime se otežava održavanje povezanosti.

Globalni politički sukobi takođe mogu imati ozbiljan uticaj na internet. Blokade, cenzura ili agresivna politika regulacije mogu rezultirati fragmentacijom interneta, što otežava slobodnu razmjenu informacija između različitih dijelova svijeta.

Posljedice potpunog "pucanja" interneta bile bi monumentalne. Gubitak komunikacije na globalnom nivou prouzrokovao bi ekonomske poremećaje, s obzirom na to da su mnoge ekonomske aktivnosti sada neraskidivo povezane s digitalnim okvirom. Takođe bismo svjedočili društvenoj disfunkcionalnosti, budući da se mnoge svakodnevne aktivnosti, od obrazovanja do rada, oslanjaju na internet.

Stoga je imperativ neprestano ulagati u sajber sigurnost, održavanje infrastrukture i globalnu saradnju kako bismo minimalizovali rizike od ozbiljnih prekida u funkcionisanju interneta i osigurali stabilnost naše digitalne budućnosti, prenosi Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana