Kolika je plata kosmonauta?

astronomija.co.rs
Kolika je plata kosmonauta?

Moskva - Ruska vlada je lijepo iznenadila kosmonaute velikim povećanjem plata i uvođenjem specijalnih beneficija za svaki kosmički let i izlazak u otvoreni kosmos.

To podsjeća na slavna vremena sovjetske kosmonautike, kada su se kosmonautima odmah po povratku iz kosmosa djelili stanovi i automibili. Za to vrijeme, ma gdje bili, u kosmosu, ili na Zemlji, američki i evropski astronauti dobijaju fiksnu platu.

U Centru za pripremu kosmonauta (CPK) u Zvjezdanom gradu postoje tri osnovne kategerije kosmonauta. Prvu grupu čine kandidati za kosmonaute, novajlije koji tek trebaju da polažu ispite da bi dobili status punopravnih kosmonauta. Njihova mjesečna plata iznosi 60,9 hiljada rubalja (oko 2,000 američkih dolara). Kosmonauti koji nisu letjeli u kosmos imaju platu od 63,8 hiljade rubalja, a poslije prvog leta u kosmos dobijaju povećanje na 69,6 hiljade rubalja. Najiskusniji takozvani instruktori-kosmonauti, koji su obavili po nekoliko kosmičkih letova, primaju 88,45 hiljada rubalja.

Uoči kosmičkog leta, sa svakim kosmonautom se potpisuje poseban ugovor u kome su jasno naglašene njegove dužnosti u kosmosu, kao i iznos novčane nagrade za uspješno obavljene zadatke. Iako je taj iznos tajna, prema riječima direktora centra upravljanja kosmičkim letovima (CUP) Vladimira Salavjova (veterana sa “Saljuta-7” i “Mira”), kosmonaut za polugodišnji let na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS), u koji je uključen rad u otvorenom kosmosu, može da zaradi dodatno sumu u rubljama koja je ekvivalentna iznosu između 130 i 150 hiljada dolara.

Znači, za svaki dan proveden na MKS, ruski kosmonaut dobija od 750 do 800 dolara, povrh svoje redovne plate. U ugovoru takođe stoji klauzula koja govori o kaznama ako kosmonaut ne odradi posao kako treba. Tako se na primjer govori o kazni od nekoliko desetina hiljada dolara kojom će možda biti kažnjen kosmonaut veteran Pavel Vinogradov, kada se bude vratio iz kosmosa.

On je, naime tokom rada u otvorenom kosmosu ispustio paket sa naučnim ekperimentima koji je mjesecima proveo na spoljašnjoj površini MKS. Jedanest kilograma težak paket krcat biološkim i tehnološkim obrascima je prije nekoliko dana sagorio u atmosferi.

Takođe, ako se od kosmonauta zahtjeva da produži let i ostane u kosmosu duže od planiranog trajanja misije, ugovor precizria koliko kosmonaut može dodatno da dobije za svaki dodatni dan proveden na orbiti, piše sajt astronomija.co.rs

Za razliku od ruskih kosmonauta, koji dobijaju specijalne premije za svaki obavljeni kosmički let, američki astronauti imaju fiksnu godišnju platu koja se u zavisnosti od iskustva i godina provedenih u NASA-i kreće izmedju 65 i 142 hiljade dolara.

Srednja plata američkih astronaut iznosi od 120 do 130 hiljade dolara (znači, 10-11 hiljade dolara mjesečno). Naravno, kada se oduzme porez, koji otprilike iznosi trećinu ove sume, realna godišnja plata američkih astronauta je daleko manja.

Pojedini astronauti, međutim mogu da zarade i do 30,000 dolara mjesečno u okviru specijalnih bonusa koje mogu imati za posebna zaduženja. Kao što su na primjer obavljanje dužnosti tzv. “kepkoma” (astronaut koji je na vezi sa posadom u kosmosu), ili boravak izvan granica SAD (u Rusiji ili Evropi), znači odvojeno od porodice, tokom priprema za kosmički let.

Kao i američki, tako i evropski astronauti imamu stalnu platu, bez obzira na to dali su u kosmosu, ili na Zemlji. Tokom prve godine rada u ESA-i, evropski astronaut zarađuje osnovnu platu u iznosu od 4.540-5.140 evra mesječno. Poslije toga, slijedi povećanje na 5.600-6.340 evra po mjesecu. Poslije prvog leta u kosmos, astronaut ESA-e dobija povećanje plate koja raste na 6.510-7.370 evra.

Kolika je srednja plata kineskih kosmonauta nije poznato. Kako su oni vojni piloti, sigurno im se na vojnu platu koja zavisi od čina, dodaje poseban “kosmički” dodatak.

 

Gruijca Ivanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana