Koga najviše zanima Kjuriositi?

Index.hr
Koga najviše zanima Kjuriositi?

Iako naučni svijet već nekoliko dana bruji o uspješnom sletanju na Mars, statusi na društvenoj mreži Fejsbuk pokazuju da je interesovanje za Nasinu misiju ispod očekivanog.

Fejsbuk je ove sedmice objavio zanimljivu statistiku nastalu proučavanjem statusa i komentara na svojoj društvenoj mreži. Ona pokazuje da slijetanje vozila "Kjuriositi" jeste izazvalo pažnju nenaučnog svijeta, ali da, poređenja radi, interesovanje za ispitivanje Marsa nije ni blizu histerije masovne histerije koju je izazvalo kraljevsko vjenčanje u Britaniji.

Riječ je o rezultatu koji je dobijen softverom "Talk Meter" uz pomoć kojeg je Fejsbuk proverio koliko je reakcija izazvalo slijetanje "Kjuriositija", uz bilježenje joše nekih zanimljivih trendova.

Rezultati su pokazali da slijetanje na Mars nije naročito zanimalo ženski rod. Iako nemaju tačni postotak, iz uprave Fejsbuka tvrde kako su na "buzz skali" od 0 do 10 muškarci ostvarili rezultat 6.08, a žene 4.76 .

Od svih starosnih grupa, najmanje su zainteresovani bili tinejdžeri, a najviše muškarci koji imaju između 25 i 34 godina. Osim toga, Evropljani su bili manje "očarani" slijetanjem na Mars od Amerikanaca.

Kada je u pitanju poređenje ovog sa drugim skorašnjim događajima, slijetanje "Kjuriositija" bilježi rezultat od svega 5.45. Pomenuto kraljevsko vjenčanje bilježi odličan rezultat od 8.4 a finale američke fudbalske lige "Super Bovl" bilo je još zanimljivije Fejsbukovim korisnicima (8.7).

Zanimljivo je da je veće interesovanje na Fejsbuku od slijetanja "Kjuriositija" izazvala i premijera prvog dijela filmskog serijala "Igre gladi" sa rezultatom 6.4.

Nakon što su planetu obišli snimci iz Nase koji prikazuju radovanje naučnika nakon uspješnog slijetanja, prava internet senzacija postao je Nasin inženjer Bobak Ferdovsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana