Ko ima bolje čulo mirisa, mačka ili pas?

njuska.com
Ko ima bolje čulo mirisa, mačka ili pas?

Čulo mirisa je vjerovatno najstarije od svih pet čula. Njuhom i mačke i psi registruju postojeće mirise u okolini, ali i sve promjene koje se u njoj zbivaju. Poređenje razvijenosti čula kod ove dvije životinje čest je predmet mnogih debata, ali i naučnih istraživanja.

Za one koji odmah žele da saznaju rješenje ili da potvrde ono što već znaju pobejdnik je pas. Mnoga istraživanja su potvrdila da psi imaju mnogo izraženiji njuh sa više od 200 miliona receptora za miris u odnosu na mačke koje imaju samo 19 miliona. Poređenja radi čovjek ima tek negde oko 5 miliona. piše njuska.com.

Brojna istraživanja više puta su potvrdila da je kod pasa najrazvijenije čulo mirisa odnoso njuh, a evo i razloga zašto?

Veći nos – bolji njuh
Nosna šupljina prekrivena je mnoštvom nervnih završetaka i receptora mirisa. Čulne ćelije koje su gusto poređane po nosnoj membrani pretvaraju mirise u hemijske poruke koje se prenose u olfaktorno područje mozga. Po pravilu, veći i duži nos ima i više receptora mirisa, a time je i njuh bolji. Mačke u ovom slučaju ispadaju iz konkurencije, jer i najmanja rasa među psima Čivava ima veći nos od bilo koje mačke. Kada je površina nosa i broj receptora misrisa u pitanju pojedina istržaivanja ustanovila su da labrador ima oko 120 miliona receptora, jazavčar 125 miliona, foksterijer 147 miliona, a njemački ovčar više od 200 miliona.

Evolucija bitan faktor
Mačke i psi u divljini različito su koristili svoja čula, pa i čulo mirisa. Psi su svoje nevjerovatno čulo mirisa prije svega koristili da nanjuše plijen, dok su mačke osim toga bile usmjerene na razmjenu mirisnih signala na teritoriji i jačanje i uspostavljane veza . I danas je razmjena mirisa veoma važna za uspostavljanje zajedničkog „porodičnog" mirisa zbog kog se mačka osjeća prijatno kod kuće. Veoma razvijeno čulo mirisa kod pasa danas ove životinje čini nezamjenljivim kada je traganje u pitanju. Tako na primjer lovačke rase poput baseta, bigla.. love pomoću njuha i slijede miris – koji može biti i do nedjelju dana star.

Sličnost -Jakobsonov organ
Osim u nosu, mačke i psi posjeduju još jedno čulo mirisa u vidu Jakobsonovog organa. Radi se o hemijski osjetljivim nervnim završecima koji se nalaze u gornjem dijelu usne duplje. Ovaj vomeronazalni organ, koji je parni osjetilni organ, služi za identifikaciju neisparivih hemijskih materija koje imaju visoku molekularnu masu. Ovakve materije su feromoni. Da li ovaj organ ima ulogu i u nekom drugom procesu utvrđivanja mirisnih materija nije u potpunosti razjašnjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana