Knjiga o ribama umalo da pokopa Njutnove Principe

Tanjug
Knjiga o ribama umalo da pokopa Njutnove Principe

London - Britansko kraljevsko društvo je danas postavilo na internet digitalne slike iz knjige “Historia Piscum” (Istorija riba) iz 17. vijeka zbog koje kapitalno djelo Isaka Njutna “Matematički principi prirodne filozofije” umalo da nije bilo objavljeno.

Danas zaboravljena, “Istorija riba”, koju su engleski prirodnjak Džon Rej i zoolog Frensis Vilagbi bogato ilustrovali, smatrana je u svoje vrijeme revolucionarnim djelom, te je Kraljevsko društvo 1686. godine uložilo gotovo sav svoj novac u njeno objavljivanje.

Knjiga se, međutim, pokazala kao potpuni finansijski promašaj. Njena slaba prodaja je prestižnu naučnu organizaciju dovela gotovo do bankrotstva i primorala je da osustane od izdavanja Njutnovih Principa kao što je to bila obećala.

Na svu sreću, tadašnji sekretar Kraljevskog društva, Edmund Halej, uspio je da sakupi neophodna sredstva, dobrim dijelom iz vlastitog džepa, kako bi naredne godine bila objavljena ova knjiga u kojoj čuveni engleski naučnik definiše fundamentalne principe mase i sile i iznosi svoju teoriju gravitacije.

Nakon objavljivanja djela, Kraljevsko društvo je obavijestilo Haleja da više ne može da mu isplaćuje platu i ponudilo mu da dugovanja izmiruje kopijama “Istorije riba”.

Od danas, digitalne slike iz “Istorije riba”, uključujući reprodukciju zapanjujuće gravure leteće ribe, dostupne su na internetu zajedno sa više od hiljadu drugih u okviru nove onlajn arhive Kraljevskog društva.

Digitalni snimci obuhvataju 350 godina istorije slavne institucije, a među njima su gravure predmeta viđenih pod mikroskopom britanskog fizičara Roberta Huka, portret britanskog filozofa Tomasa Hakslija iz 1882. kao i prvi prikaz kengura koji je nacrtao britanski moreplovac i istraživač Džejms Kuk tokom ekspedicije 1770.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana