Kjuriositi se sprema za veliki poduhvat

B92, BBC
Kjuriositi se sprema za veliki poduhvat

Rover "Kjuriositi" se priprema da savlada pješčanu prepreku visoku jedan metar, kako bi ušao u malu dolinu na površini Marsa i izbjegao oštre stijene koje mu u posljednje vrijeme otežavaju obavljanje misije.

Pred roverom se nalazi pješčana dina, koja bi potencijalno mogla da bude veoma opasna, pa je tim NASA odlučio da "Kjuriositi" postepeno napreduje, prenosi BBC.

Na polovini puta biće analizirano ponašanje podloge i biće odlučeno da li će rover nastaviti preko dine. Razlog za poseban oprez je činjenica da je NASA izgubila svoj rover "Spirit" 2009. godine, baš u jednoj "pješčanoj zamci".

Slično je moglo da se dogodi i "Oportjunitiju", koji je još 2005. mogao da prijevremeno završi misiju koja traje već deset godina, kada se na nekoliko nedjelja zaglavio u dubokom pijesku.

Inače, za motore i točkove "Kjuriositija" uzbrdica i visina prepreke ne bi trebalo da predstavljaju nikakav problem, ali su naučnici zabirnuti zbog mogućnosti da se ispod pjeska krije neka stena koja bi mogla da ošteti ili ukoči rover.

NASA se odlučila za rizik, jer vjeruje da je put ka dolini preko dine bezbjedniji od alternative, nakon što je otkriveno da su točkovi "Kjuriositija" pretrpjeli više oštećenja tokom putovanja kroz Gejlov krater.

Neka od njih se jasno vide na posljednjim snimcima, koji su stigli sa Marsa.

Ako sve prođe po planu, "Kjuriositi" će stići do novih istraživačkih meta, i nastaviće da uzima uzorke tla sa lokacije KMS-9.

"Kjuriositi" je od slijetanja 2012. godine prešao skoro pet kilometara, a ostalo mu je više od toga do konačnog cilja, podnožja velike planine koja se nalazi u krateru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana