Kineski rover ušao u Mjesečevu orbitu

Tanjug
Kineski rover ušao u Mjesečevu orbitu

Prvi kineski lunarni rover ušao je danas u Mesečevu orbitu, što je ključni korak u planovima Kine da kasnije ovog mjeseca spusti na površinu Mjeseca ovo vozilo za istraživanje.

Rover, poznat pod imenom Jutu ili “Zec od žada”, ušao je u lunarnu orbitu oko 112 sati nakon što je lansiran iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, prenijela je agencija Sinhua.

Očekuje se da će se vozilo spustiti na Mjesec polovinom decembra kako bi ispitalo njegovu površinu u potrazi za prirodnim resursima, navodi AFP.

Misija “Čange-3”, koja je nazvana po boginji Mjeseca u kineskoj mitologiji, dok je vozilo dobilo ime po njenom ljubimcu, učiniće Kinu trećom zemljom u svijetu koja je na Mjesec lansirala rover, poslije SAD i bivšeg Sovjetskog Saveza prije više decenija.

Kina svoj kosmički program smatra simbolom svog rastućeg međunarodnog statusa i tehnološkog uspona, kao i uspjeha Komunističke partije u ponovnom obogaćivanju ove nekada osiromašene zemlje.

Cilj kineskih vlasti je da otvore stalnu kosmičku stanicu do 2020. godine i da, na kraju, pošalju čovjeka na Mjesec.

Kineski korisnici Interneta pozdravili su misiju rovera sa velikim ponosom, a kineska vlada je danas saopštila da je počela prodaja replika “Zeca od žada” napravljenih od cinka i srebra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana