Kineski naučnici proizveli vodu sa mjesečevog tla

SRNA
Kineski naučnici proizveli vodu sa mjesečevog tla

PEKING - Kineski naučnici otkrili su potpuno novu metodu proizvodnje velikih količina vode korištenjem Mjesečevog tla donijetog u ekspediciji iz 2020. godine, javila je državna televizija.

Kineski aparat "Čange-5" je 2020. godine postao prvi koji je uzeo uzorke sa Mjeseca nakon 44 godine.

Istraživači sa državne Kineske akademije nauka otkrili su da minerali u ovom uzorku tla sa Mjeseca sadrže velike količine vodonika, koji reaguje sa drugim elementima kada se zagrije na veoma visoku temperaturu, čime se stvara vodena para.

"Poslije tri godine temeljnog istraživanja i ponovljene provjere, otkriven je potpuno novi metod korištenja Mjesečevog tla za proizvodnju velikih količina vode, za koji se očekuje da će obezbijediti važnu projektantsku osnovu za izgradnju budućih lunarnih naučnoistraživačkih stanica i svemirske stanice", navodi se u izvještaju.

Ovo otkriće moglo bi da ima važne implikacije za višedecenijski kineski projekat izgradnje stalne lunarne stanice.

Šef američke Nase Bil Nelson više puta je podigao uzbunu zbog brzog napretka kineskog svemirskog programa i mogućnosti da Peking uspostavi dominaciju nad najbogatijim lokacijama na Mjesecu.

Koristeći novu metodu, jedna tona lunarnog tla moći će da proizvede oko 51 do 76 kilograma vode, što je ekvivalentno količini od preko stotinu boca vode od pola litra ili dnevnoj potrošnji vode za piće za 50 ljudi, saopštila je državna televizija.

Kina se nada da će nedavne i buduće lunarne ekspedicije postaviti temelje za izgradnju Međunarodne lunarne istraživačke stanice. Peking predvodi ovu inicijativu zajedno sa Rusijom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana