Kineska letjelica lansirana na Mjesec kako bi prikupila uzorke tla

Kliks
Kineska letjelica lansirana na Mjesec kako bi prikupila uzorke tla

Kina je započela svoju misiju čiji je cilj donijeti na Zemlju uzorke tla s Mjeseca.

Robotska letjelica Chang'e-5 lansirana je iz kompleksa Venčang pomoću rakete Long March 5 rano jutros po lokalnom vremenu, a na Zemlju bi se trebala vratiti sredinom decembra.

Prošlo je više od 40 godina otkako su Amerikanci i Rusi donijeli na Zemlju uzorke tla Mjeseca i stijena kako bi ih analizirali. Kina želi postati tek treća država kojoj je to uspjelo, a radi se o ekstremno kompleksnom poduhvatu.

Nakon serije dobro obavljenih lunarnih misija koje su počele prije desetak godina, a koje se odnose na satelite, samopouzdanje kineskih naučnika je veliko.

Chang'e-5 će sletjeti na lokaciju nazvanu Mons Rumker u regiji poznatoj kao Oceanus Procelarum.

Uzorci će pomoći naučnicima da saznaju više o Solarnom sistemu. Uzorci doneseni u misijama Apolo i Luna potiču s poznatih lokacija, a nova misija bi trebala ponuditi informacije o kraterima te vulkanskoj prošlosti Mjeseca.

Kada Chang'e-5 stigne na Mjesec, ući će u orbitu, a lender će se potom odvojiti i spustiti na lunarnu površinu. Instrumenti će analizirati okruženje, a potom će uslijediti prikupljanje uzoraka tla.

Lender ima mogućnost bušenja tla. Nakon toga će se lender vratiti do orbitera, a uzorci će biti spakovani u kapsulu koja će biti usmjerena prema Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana