Kina uspješno lansirala satelit za 6G mrežu

GS
Kina uspješno lansirala satelit za 6G mrežu

Najveća svjetska telekomunikaciona kompanija za mobilnu telefoniju, "China Mobile", prva na svijetu je uspešno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacionu tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili "China Mobile" i Inovaciona akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver i sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta.

"China Mobile"  je saopštio da planira da sprovede eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana