Kina razvila dronove koji mogu napraviti vještačku kišu gdje god požele

Glas Srpske
Foto: Telegram

Kina je napravila značajan iskorak u tehnologiji modifikacije vremena, razvijajući napredne dronove koji mogu proizvoditi vještačku kišu.

Ovi dronovi koriste se za "zasijavanje oblaka", postupak u kojem se određene hemikalije, poput srebrovog jodida, ispuštaju u oblake kako bi se podstaklo stvaranje padavina.

Novi dronovi omogućavaju Kini da preciznije i efikasnije kontroliše vremenske prilike, što je od izuzetne važnosti za smanjenje efekata suša i poboljšanje poljoprivrednih prinosa. Planovi kineske vlade uključuju proširenje ovog programa na velike površine, uključujući osjetljive ekosisteme i poljoprivredna područja koja su često pogođena nedostatkom kiše.

Ova vijest je izazvala veliku pažnju širom svijeta, s obzirom na potencijalne ekološke i političke implikacije koje bi upotreba ovakvih tehnologija mogla imati u budućnosti, piše na stranici Wealth.

Tehnologija poznata kao "cloud seeding" koristi dronove poput Wing Loong-2H, koji se koriste za sijanje oblaka i povećanje padavina u određenim područjima. Ovi dronovi su nedavno testirani u provinciji Guizhou, gdje su tokom petosatne misije uspješno povećali količinu padavina u toj regiji, prenosi Glas Srpske.

Ova tehnologija nije nova, ali Kina planira da unaprijedi upotrebu ovih dronova integrisanjem vještačke inteligencije, 5G mreža i analize velikih podataka kako bi poboljšala efikasnost i primjenu u različitim poljima, uključujući naučna istraživanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana