Kepler 452 b: Pogled u svemir na planetu sličnu Zemlji VIDEO

GS
Foto: NASA

Planeta Kepler 452 b je fascinantno nebesko tijelo smješteno u udaljenom dijelu Mliječnog puta. Ova egzoplaneta privlači pažnju astronoma širom svijeta zbog svojih karakteristika koje je čine posebnom.

Kepler 452 b je "superzemlja", što znači da je veća od naše planete, ali manja od gigantskih gasovitih planeta poput Jupitera. Njena masa je oko pet puta veća od Zemljine, dok je prečnik nešto veći. Ova planeta se nalazi u "nastanjivoj zoni" svog matične zvijezde Kepler 452, što znači da je udaljena od njenog sunca dovoljno da omogući postojanje tečne vode na površini. Ovo je ključni faktor za potencijalno postojanje života.

Atmosfera ove planete je vjerovatno slična Zemljinoj, ali zbog velike gravitacije možda ima neke razlike u hemijskom sastavu. Takođe, njena površina je vjerovatno vrlo raznolika, sa planinama, okeanima i kontinentima, slično kao na našoj planeti.

Kepler 452 b ostaje u fokusu interesovanja astronomskog svijeta kao potencijalno mesto gde bi život mogao da postoji, a njegovo dalje istraživanje može nam pomoći da bolje razumijemo kosmičku okolinu i potragu za vanzemaljskim oblicima života.

Svako dalje istraživanje o Kepler 452 b otkriva nove zanimljive karakteristike o ovoj fascinantnoj planeti:

1. Starost i Sličnost Zemlji

Kepler 452 b je starija od Zemlje, što bi moglo da znači da je imala više vremena da razvije potencijalne oblike života. Takođe, njen centralni suncepoputni objekat, Kepler 452, sličan je našem Suncu, čineći ovu planetu sličnom Zemlji u mnogo aspekata.

2. Stalni izvor svjetlosti

Na površini Kepler 452 b, dan i noć možda nisu tako različiti kao na Zemlji zbog toga što je planeta vjerovatno uvijek usmjerena ka svojoj zvijezdi. Ovo bi moglo da ima zanimljive posljedice na klimatske uslove i životne forme.

3. Potencijal za magnetno polje

Zbog svoje veličine, Kepler 452 b može da ima aktivno magnetno polje koje štiti atmosferu od štetnih solarnih zračenja, što je ključni faktor za održavanje stabilnih uslova za život.

Sve ove karakteristike čine Kepler 452 b izazovnim i uzbudljivim ciljem za buduće svemirske misije i teleskopska posmatranja, kako bismo bolje proučili ovu daleku planetu i njene moguće ekološke uslove, prenosi Glas Srpske

VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana