Kakva je vremenska prognoza za Sunce?

Agencije
Kakva je vremenska prognoza za Sunce?

Meteorološki servis "Met ofis" uskoro će uvesti uslugu pružanja dnevnih informacija o vremenu u svemiru. 24-časovni servis prevashodno će biti namjenjen poslovnim ljudima i vladinim institucijama tako što će im davati upozorenja na solarne oluje koje mogu da ometaju rad satelita, radijskih komunikacija i energetskih mreža.

Prva vremenska prognoza u svemiru trebalo bi da bude objavljena na proljeće 2014. godine, prenosi BBC. "Met ofis" pokušaće da razvije bolje načine predviđanja vremenskih prilika u svemiru u saradnji sa organizacijom "Nacionalna okeanografska i atmosferska administracija" (National Oceanic and Atmospheric Administration) SAD. Za ovaj projekat izdvojeno je 5,5 miliona evra.

Na vrijeme u svemiru utiče kretanje energetskih čestica sa Sunca. Solarni bljeskovi i oluje u Sunčevoj atmosferi, poznati kao koronini izbačaji, jesu snažan izvor potencijalne destruktivne solarne oluje. Oni imaju potencijal da oštete osjetljive satelitske komponente i indukuju dovoljno jake strujne udare da oštete energetske mreže na Zemlji. Nestanak struje u Kvebeku 1989. godine bio je izazvan upravo solarnom olujom.

Aktivnosti na Suncu dožive vrhunac svakih 11 godina kada solarna emisija bude najintenzivnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana